HVC past composteer- en vergistinginstallatie aan tegen geuroverlast

Nieuws
Wordt Medemblik en omgeving eindelijk worden verlost van het geurprobleem van de HVC vuilstort in Middenmeer? (Foto: Adobe Stock)
Wordt Medemblik en omgeving eindelijk worden verlost van het geurprobleem van de HVC vuilstort in Middenmeer? (Foto: Adobe Stock) rodi.nl

REGIO – Om de geuroverlast voor de omgeving aan te pakken, start HVC in januari met een aanpassing van de composteer- en vergistinginstallatie aan de Koggenrandweg 1 in Middenmeer. Deze technische aanpassing heeft een wat langere voorbereidingstijd nodig dan vooraf verwacht.

De bouwtijd duurt vier maanden en start nu de gedoogvergunning van de Omgevingsdienst NZKG voor het realiseren van geur reducerende maatregelen binnen is. De aanpassingen zijn in april 2019 klaar (onder voorbehoud van redelijke weersomstandigheden). Dit is ruim voor de voorjaarsperiode waarin er meer groente-, fruit-, tuinafval en etensresten worden gescheiden door inwoners.
Tijdens de bouwperiode verwacht HVC niet of nauwelijks overlast voor de omgeving. De technische maatregelen bestaan uit het plaatsen van een gaswasser vóór het biofilter, waardoor het biofilter beter zijn werk doet. Daarnaast maakt HVC het biofilter beduidend groter, waardoor er meer micro-organismen hun luchtzuiverende werk doen. Eerder dit jaar waren al verschillende maatregelen genomen om de geuroverlast van de verwerkingslocatie te verbeteren met een positief resultaat. Met de realisatie van alle aanpassingen verwacht HVC geen geuroverlast meer voor de omgeving.
Tijdens de bouwperiode organiseert HVC voor geïnteresseerden en inwoners van Medemblik, Opperdoes en Twisk op maandag 14 januari van 15.00 tot 19.00 uur een inloop-informatiebijeenkomst aan de Koggenrandweg. Diverse mensen van HVC zijn aanwezig om een toelichting te geven en bezoekers kunnen meegaan met een rondleiding op de bouwlocatie. Volgend jaar organiseert HVC, zoals gebruikelijk, KIJKdagen op de locatie (medio 2019 als de verbouwing klaar is).