Lezingen Oudheidkundige Vereniging Medenblick

Nieuws

MEDEMBLIK – De lezing van 'De tuinbouwveilingen van Medemblik' werd 24 februari goed bezocht. Stampvol was het in het Sint Pieter. Zo’n grote opkomst had het bestuur van de oudheidkundige vereniging niet verwacht.
"Tot onze grote spijt hebben we veel mensen teleurgesteld", legt vice-voorzitter Ad Gieling uit, "want elke plek was bezet. Circa 50 tot 60 mensen konden niet naar binnen. Omdat wij een groot aantal verzoeken kregen om een tweede avond te organiseren, besloten wij om dat in de laatste week van september te doen. De leden krijgen daarover bericht. Overige belangstellenden kunnen www.okv-medenblick.nl in de gaten houden."
De oudheidkundige vereniging houdt vrijdag 24 maart om 20.00 uur een bijeenkomst in het Sint Pieter, Ridderstraat 9 in Medemblik. Han Nijdam verzorgt een lezing met de titel 'Radboud / Redbad, koning van de Friezen voor eens en altijd'. Friesland kende in de vroege middeleeuwen een aantal koningen, waarover weinig bekend is. Over koning Radboud / Redbad (?) is nog het meest geschreven. Verhalen over hem zijn eeuwen en eeuwenlang doorverteld, zoals het verhaal over zijn mislukte doop. In de eeuwen na zijn dood wordt Redbad in Friesland verketterd tot een heidense Deen. De Friezen in Friesland genoten in de middeleeuwen namelijk van de zogenaamde Friese Vrijheid: een vorm van autonomie die ze volgens eigen zeggen van Karel de Grote kregen. Redbad konden ze niet meer gebruiken als held. De West-Friezen werden in deze periode met geweld opgenomen in het graafschap Holland. De Hollandse graaf liet rondom dit gebied een aantal dwangburchten bouwen, beter bekend als Kasteel Radboud.