Noord-Holland experimenteert met duurzaam stortbeheer

Nieuws

REGIO – Nederlanders produceren ongeveer 60 miljoen ton afval. Om ervoor te zorgen dat toekomstige generaties niet belast worden met dat afval, doet de provincie Noord-Holland mee aan het experiment duurzaam stortbeheer. Samen met de provincies Noord-Brabant en Flevoland en de afvalbranche werd 22 mei jl. de officiële aftrap verricht van de pilot ‘Duurzaam Stortbeheer’. Bij dit unieke experiment zijn diverse wetenschappelijke instituten betrokken.

Met duurzaam stortbeheer onderzoeken de betrokken provincies en afvalbranche of het mogelijk is om eventuele verontreinigingen al binnen de stortplaats versneld onschadelijk te maken. Als het experiment slaagt, behoort eeuwigdurende nazorg van gesloten stortlocaties tot het verleden en wordt het afvalvraagstuk niet doorgegeven aan toekomstige generaties. Hierbij is het milieu gebaat en bespaart het de overheid geld. In Noord-Holland is de afvallocatie Middenmeer in Wieringermeer één van de drie proeflocaties.
De kick-off van de pilot op 22 mei op de afvallocatie Braambergen in Flevoland markeert de start van het project. De exacte startdatum van de proef in Wieringermeer is nog niet bekend. Naar verwachting is dat later dit jaar.
Gedeputeerde Milieu, Adnan Tekin: “We hebben een aantal Noord-Hollandse stortlocaties die ook in aanmerking komen voor duurzaam stortbeheer. Het zou geweldig zijn als het lukt om op een natuurlijke manier, met bacteriën, verontreinigingen op te lossen. Voor Nederland en Europa, maar ook voor werelddelen als Afrika, Azië en Zuid-Amerika is dit een welkome manier om het milieuprobleem aan te pakken. De provincie Noord-Holland werkt graag mee met dit experiment.”

Green Deal

De samenwerkende partijen tekenden in 2015 al de Green Deal Duurzaam Stortbeheer met de Rijksoverheid. Hierin spraken de partijen af gezamenlijk langjarig onderzoek te doen naar het verduurzamen van het stortbeheer van afval. De pilot is een tien jaar durend experiment met metingen. Na vijf jaar evalueren de partners de eerste resultaten van het onderzoek. De pilots vinden plaats op daarvoor geselecteerde stortplaatsen, of delen daarvan, in Almere, Bergen op Zoom en Middenmeer. De ontwikkelingen rond dit experiment zijn te volgen via www.duurzaamstortbeheer.nl.