Zwemmarathon Stavoren - Medemblik

Nieuws

MEDEMBLIK – De 48e editie van de Zwemmarathon Stavoren-Medemblik wordt zaterdag 12 augustus gehouden. In Stavoren beginnen 21 zwemmers al vroeg aan de circa 22 kilometer lange IJsselmeer oversteek van Stavoren naar Medemblik. Het Nederlands Kampioenschap Marathon Zwemmen maakt al jaren deel uit van dit evenement.
De Zwemmarathon Stavoren-Medemblik heeft een lange traditie en is als één van de weinige lange afstand zwemevenementen in Nederland overgebleven. Het IJsselmeer bedwingen is iets anders dan in een zwembad een lange afstand zwemmen. Golven, wind en soms regen teisteren de deelnemers. Dit jaar ook enkele buitenlanders onder de zwemmers. Twee Duitsers en een Deen wagen zich dit keer naast de Nederlandse lange afstand zwemmers aan de oversteek.
De volgboten overnachten dit keer niet in Stavoren. Door het Skûtsjesilen ligt die haven vol. De begeleidende schepen kregen voor het eerst in de geschiedenis Hindelopen als uitvalsbasis en varen naar de start in Stavoren. De organisatie danken daarom de havenmeesters van Hindelopen. Zonder die medewerking had dit evenement op losse schroeven gestaan.
De zwemmarathon valt samen met de Waterweek in Medemblik. Aan gezelligheid dus geen gebrek. De deelnemers gaan om 09.00 uur van start en de eerst zwemmer wordt rond 13.00 uur verwacht in de haven van Medemblik.