Huishoudboekje op orde - Gemeente Medemblik presenteert begroting 2018

Nieuws

MEDEMBLIK – Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week de programmabegroting 2018 aangeboden aan de gemeenteraad. Ook is het meerjarenperspectief 2019-2021 gepresenteerd. Over het algemeen genomen heeft de gemeente de financiële zaken op orde, en kan daardoor voldoende aandacht besteden aan haar doelen binnen vier gestelde thema’s.
Medemblik telt zeventien dorpskernen met elk hun eigen identiteit. De gemeente richt de voorzieningen in de kernen zo in dat ze bijdragen aan de leefbaarheid. In de begroting zijn daarom posten gereserveerd voor o.a. een nieuw dorpshuis, reconstructies van straten en riolen en musea. Daarnaast blijft er een post voor uitdraging van de kernvisies door de zogeheten kernconsulent, die de gemeente verbindt met de kernen en daarmee de bewoners.
Participatie Samenhangend met het thema leefbaarheid gaat participatie in op de manier waarop de inwoner verantwoordelijkheid neemt en invloed heeft op de eigen leefomgeving. De verschuiving van dit initiatief, waarbij de gemeente een steeds meer faciliterende rol aanneemt wordt het 'van buiten naar binnen' principe genoemd.

Duurzaamheid

Medemblik is een landelijke gemeente met veel oog voor natuur en milieu, en heeft duurzaamheid daarom hoog in het vaandel. Volgens het '20-20-20' plan wordt aangestuurd op vermindering van fossiele brandstof en Co2 uitstoot en een vergroting van beschikbaarheid van duurzame energie. In de praktijk komt dat onder andere neer op een gefaseerde afbouw van aardgasaansluitingen voor nieuwbouwwoningen, de keuze voor duurzame ondernemingen als partners en subsidiering van groene energie.
Samenwerken

Tenslotte doet het thema samenwerken een beroep op krachten bundelen, om de kennis en de efficiëntie van de gemeentelijke dienstverlening te verhogen. Hierbij bestaan er samenwerkingsprogramma’s met andere gemeenten, waardoor er efficiënter geïnvesteerd kan worden in digitalisering van diensten, beschikbaarheid van (nood)hulpdiensten en inkomensvoorzieningen.
De begroting is digitaal beschikbaar op www.medemblik.begroting-2018.nl.