Gratis compost scheppen bij HVC

Nieuws

MIDDENMEER – Tijdens de Compostdag op zaterdag 19 maart kan men tussen 08.00 en 15.00 uur gratis compost ophalen bij de vergistingsinstallatie, Koggenrandweg 1 in Middenmeer. Het gft-afval vormt de basis voor compost en groen gas. Belangstellenden kunnen een aantal zakken of een aanhanger meenemen om de compost in te vervoeren. Let wel, het is verplicht om de aanhanger af te dekken met een zeil of net.
HVC en de gemeenten willen de burgers met deze actie bedanken voor het scheiden van het gft-afval. Etensresten, uitgebloeide bloemen en koffieprut vormen de basis voor compost en is een supergrondstof voor de bodem. Elke volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost. Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Daarnaast gaat compost bodemziekten tegen.
Inwoners van gemeenten Hollands Kroon, Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec, Purmerend en Edam-Volendam mogen gratis compost komen scheppen. Graag de aanhanger afdekken met een zeil of net. Hierop staat een forse boete als de eigenaar dit niet doet. Meer informatie over gft en het scheiden van afval is te vinden op www.indegoeiebak.nl. Op www.compostdag.nl staat meer informatie over de compostdag.