Zomertentoonstelling Aartswoud en de zee

Nieuws

AARTSWOUD – In de kerk aan de Schoolstraat in Aartswoud wordt vrijdag 15 juli om 20.00 uur de zomertentoonstelling geopend. De Culturele Werkgroep Aartswoud slaagde er dit jaar weer in om met veel passie een mooie tentoonstelling te maken. De werkgroepleden verzamelden veel materiaal en zochten talloze foto’s en ansichtkaarten uit. Onder meer uit het rijke archief van Cees Modder, maar zij boorden ook andere bronnen aan en legden nieuwe contacten. Het thema is dit keer 'Van walvisch tot badpak' met als ondertitel Aartswoud en de zee.
Het West-Friese dorpje Aartswoud lag immers tot 1930 aan de Zuiderzee. Na inpoldering van de Wieringermeer veranderde de ligging en het leven van en rond de kern. De dorpelingen hadden tot dan een nauwe band met de zee. Walvisvaarders uit het dorp gingen naar ‘De Noord’. Visserij werd beoefend en handel gedreven met de noordelijke landen. De tentoonstelling tracht een beeld te geven van het leven toen het nog lag aan de Zuiderzee.
Nederlanders trekken op warme zomerdagen massaal naar het strand. Tegenwoordig kunnen vrouwen kiezen uit diverse badpakken en bikini’s. Het is voor de jeugd lastig voor te stellen dat het in de negentiende eeuw gebruikelijk was om in een volledig wandeltoilet naar de kust te gaan. Het strandleven van de vorige eeuw wordt vooral getoond door middel van ansichtkaarten en foto’s.
De tentoonstelling is voor het publiek open vanaf 16 juli tot en met 28 augustus, elke zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. Entree 1 euro 50 per persoon, kinderen onder 12 jaar gratis. Voor bezoekers van de tentoonstelling is tevens gelegenheid om de eeuwenoude toren te beklimmen. Kinderen onder begeleiding van een volwassene. De tentoonstelling wordt dit keer uitgebreid met diverse activiteiten. De agenda staat op www.zomertentoonstellingaartswoud.nl of vraag meer informatie aan Sonja Mooij-Heddes, tel.0229-581365.