Zeven ondernemers strijden voor Award Duurzame Ondernemer Medemblik 2015

Nieuws

MEDEMBLIK – Zeven ondernemers uit de gemeente Medemblik strijden dit jaar voor de Award Duurzaam Ondernemen. De Award 2015 staat in het teken van duurzaam inkopen. De jury heeft de genomineerde bedrijven beoordeeld. Wie zijn er genomineerd en welke duurzame maatregelen hebben zij genomen? Een doorkijkje naar de eindbeoordeling; de prijsuitreiking is op 6 januari tijdens de officiële nieuwsjaarsreceptie van de gemeente.
ME2-architecten, Mike Olthoff en Marco Sijtsma: aanschaf LED-verlichting: kosten gaan voor de baat uit (laag energieverbruik, direct maximale lichtsterkte en lange levensduur).
Oordeel jury: goed dat ondernemer zich bewust is dat iedere duurzame inkoop telt voor het milieu.
John Koomen Tuinen, John Koomen: gebruikt geen kunstmest, biologische brandstof in 2-taktmotoren, biologische gewasbescherming.
Oordeel jury: de ondernemer koopt duurzaam in daar waar dat kan.
Wolterskassenbouw, Bert Wolters: bouwen kassen met gebruikte materialen en stellen medewerkers aan die uit uitkeringssituatie komen.
Oordeel jury: de ondernemer is een rolmodel wat betreft social return en werkt alleen met lokale medewerkers.
LED Medemblik, Arno Minne en Sten Nieuweboer: voorgedragen door MVO Nederland; adviseert over vervanging conventionele door duurzame LED-verlichting; zonnepanelen op pand.
Oordeel jury: de ondernemer vervult een rolmodel wat betreft het adviseren over duurzame verlichting.
ToekomstGroep, Jan Piet Konijn: FSC-gecertificeerd, CO2-prestatieladder, monitoring rijgedrag bedrijfsauto’s (brandstof, banden, remmen).
Oordeel jury: de ondernemer is een rolmodel wat betreft het actief sturen op het (rij)gedrag van medewerkers.
Berend Botje, Marion Breg: FSC-hout in potloden en meubelen, kinderen knutselen met papier en restafval, versproducten zoveel mogelijk biologisch.
Oordeel jury: de ondernemer is goed en heel bewust op weg.
Wijbenga GWW, Kevin Wijbenga: volledig elektrische stenenlegger waardoor geen schadelijke dieseluitstoot op de werkplek voor werknemers en omwonenden.
Oordeel jury: de ondernemer heeft een doordachte vervangingsaankoop gedaan.

Samenstelling jury

De jury bestaat dit jaar uit Ilja Koedam (KvK), Niels Kreuk (Maatschap Kreuk en Awardwinnaar 2014) en Hans van Wijck (Stichting Regionaal Inkoopbureau IJmond en Kennemerland, RIJK). Een aantal Medemblikse ondernemers kent Ilja Koedam omdat zij hen met raad en daad ondersteunt. Zij is bij een groot aantal thema’s betrokken waarbij duurzaamheid en innovatie centraal staan. Jurylid Niels Kreuk ziet het als een sport om op alle fronten in het tulpenbedrijf duurzamer te produceren. Terwijl zijn productie groeit, daalt zijn energierekening. Hans van Wijck heeft afgelopen voorjaar zijn kennis met ondernemers in Medemblik gedeeld over de inkoop en aanbestedingsregels en de mogelijkheden daarbinnen voor duurzaamheid en innovatie.
Prijsuitreiking

De feestelijke prijsuitreiking van de Award is tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Medemblik op 6 januari van 19.30 tot 21.30 uur in Cultureel Centrum de Schoof in Wervershoof.
Duurzame economie

Medemblik hecht veel waarde aan een duurzame economie. Daarom besteedt de gemeente veel aandacht aan de mogelijkheden voor ondernemers om producten, diensten, productieprocessen en kantoren toekomstgericht te verduurzamen. Sturen op het verduurzamen van de eigen organisatie kan onder andere via duurzaam inkopen. Om ondernemers met de mogelijkheden bekend te maken, organiseerde de gemeente dit jaar bijeenkomsten samen met lokale ondernemers en regionale kennisexperts met als slotstuk de Award Duurzaam Ondernemen.
Winnaar van Duurzaam Medemblik 2014

Een jaar na de uitreiking van de Award Duurzaam Medemblik 2014 vragen we hoe het gaat met Niels Kreuk van Maatschap Kreuk in Andijk. “We hebben veel leuke reacties gehad op onze prijs. Vooral medewerkers, relaties en familie hebben ons gefeliciteerd. Het legt de lat meteen hoger,” is de reactie van Niels Kreuk.
De jury was onder meer positief omdat Maatschap Kreuk met bedrijven samenwerkt aan goede oplossingen. “Het afgelopen jaar hebben we dat ervaren in een van onze speerpunten, namelijk het komen tot volledig hergebruik van water. De broers Arjan en Danny Rood van KaRo uit Zwaagdijk hadden een idee om water schoon te houden door middel van kleine concentraties zuiver chloor, en het gebruik van een soort koffiefilterdoek om water te ontdoen van vervuiling. Hier hebben we het afgelopen jaar samen aan gewerkt. Samen met hen vonden we een werkbare en betaalbare oplossing. Dat betekende dat vaak tot laat bezig zijn om alles voor elkaar te krijgen. We hadden afgelopen jaar een hele mooie kwaliteit tulpen. Het leuke is dat nu ook de nodige collega’s instappen. Zo worden we als sector steeds beter. Al met al kijken wij terug op een mooie prijs en we hopen dit innoveren nog lang door te zetten”, vertelt Niels Kreuk.