Vriendinnen Nienke en Lisa hebben vertrouwen in de toekomst - Tienermeiden tonen passie en inzet om hun doelen te

Nieuws

MEDEMBLIK – Nienke Pronk (17) en Lisa Smulders (16), twee meiden uit Medemblik, zijn al vriendinnen van elkaar sinds groep 1 bij juf Willeke op de Jozefschool. Een groot gedeelte van de basisschool waren ze samen, maar Lisa vertrok na groep 7 naar een balletschool in Amsterdam om zich te richten op een toekomst in de danswereld.
“We woonden vroeger dichtbij elkaar, dus zagen elkaar regelmatig”, vertelt Lisa. “Vaak na school in het speeltuintje. Toen ik in Amsterdam naar school ging werd het al moeilijker om elkaar op te zoeken. Tegenwoordig zit ik op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en doe de dansvakopleiding. Dan is de tijd schaars om met elkaar op te trekken. Ik ben zes dagen van de week in touw, maar probeer wel tijd vrij te maken voor mijn vrienden. Het wordt wel moeilijker, omdat ik sinds drie maanden in een gastgezin in Den Haag woon. Het was best zwaar om de thuissituatie achter te laten, maar ik merk wel dat ik meer tijd heb voor andere dingen.”
“Tja, ondanks dat we elkaar niet zoveel meer zien, is het wel altijd goed en gezellig”, vult Nienke haar aan. “Ik wil kapster worden en zit in Beverwijk op school. Het liefste stort ik mij volledig op mijn hobby Jiu Jitsu, oorsprong van karate, judo en aikido. Helaas valt daar geen geld in te verdienen, alleen eer te behalen, maar daar ga ik helemaal voor. Toen ik een klein meisje was, keek ik de sport af van mijn moeder en mocht ik mij opgeven toen ik zeven jaar was bij Budoschool Shi-Sen-Do van Robert Takken in Opperdoes. Sindsdien train ik hard om mijn doel te bereiken. Vorig jaar werd ik met Romée Paardekooper Nederlands kampioen bij de Duo Games, categorie junioren.

Rode draad

Als een rode draad zijn de levens van de jongedames met elkaar verweven. Samen op de basisschool, op gym en vervolgens komt Nienke Lisa regelmatig weer tegen bij de budoschool. Vader Robbert en broertje Anne zitten namelijk ook op Jiu Jitsu. Lisa wordt 6 januari zeventien jaar en elk jaar nodigt ze een paar vriendinnen uit, waaronder Nienke, om een high tea te houden. Dan worden herinneringen opgehaald, net als die keer dat ze gingen varen. “Om niet om te varen wilden we onder een lage duiker door in de Schepenlaan”, vertelt Nienke lachend. “Bij de eerste poging stapte ik uit, de ruimte was veel te benauwd. Ik gaf Lisa rijstwafels mee voor de onderneming, dan zou ze onderweg niet het leven laten.” “Het was heel eng met al die vieze spinnen”, gaat Lisa verder. “Na enige tijd hoorde ik Nienke aan het eind van de tunnel schreeuwen: “Leef je nog!”. Achteraf hebben we vreselijk gelachen om dit kinderlijke avontuur.
Toekomst

“Prima ballerina wil ik niet worden”, zegt Lisa vol overtuiging, “die opleiding is een aanslag op je lichaam. Kortgeleden gaven we de voorstelling In en Out van choreograaf Hans van Manen in het Korzotheater in Den Haag. Een moderne dans en ik merk dat de mensen daar anders naar kijken dan vroeger. Klassiek ballet vertelt vaak een verhaal, in de moderne dans kan ik mijn gevoel overbrengen naar het publiek. Vooral de intensiteit trekt mij zeer aan. Ook de saamhorigheid met elkaar. Je weet wat iedereen nodig heeft om te presteren. We zijn familie van elkaar en gunnen elkaar alles. Dus liever word ik danseres.”
“Mijn doel is het Europese kampioenschap”, mijmert Nienke, “dat duurt nog wel een jaar of twee, maar ik vind trainen op zondag in Nieuwegein nog steeds heel leuk. Samen met alle duo’s vorm ik een team. Je probeert het beste in elkaar naar boven te halen. Ik ga ervoor en zie de toekomst met vertrouwen tegemoet.”