Nominaties Westfriese Sportverkiezingen 2014 - Bekendmaking winnaars tijdens het Westfries Sportgala

Nieuws

REGIO – De Westfriese Sportverkiezingen is een evenement, die al vele jaren een bepaalde spanning oproept bij veel West-Friezen. Wie is genomineerd en wie wint? Het Sportgala wordt gepresenteerd met veel spektakel, dans, show en entertainment en begint 11 januari om 14.30 uur in Park Schouwburg, Westerdijk 4 in Hoorn.
De nominaties voor de Westfriese Sportverkiezingen 2014 in de diverse categorieën zijn bekend.
Mannen: Rob Hartog (motorracen), Rick Schipper (inline skating) en Nicolas Heiner (zeilen).
Vrouwen: Mariska Huisman (schaatsen), Irene Schouten (schaatsen) en Nadine Visser (atletiek).
Sporttalenten: Sam van Etten (biljarten), Bas Takken (zwemmen) en Melanie Bierdrager (tafeltennis).
Sportploegen: Hovocubo (zaalvoetbal), Double V (dansen), Jeugdteam Horna (biljarten).
Sportcoaches: Sander van Dijk (coach Hovocubo), Dennis van der Leek (trainer Hollandia junioren) en John Dudink (trainer rugbyteam RCWF).
Aangepast sporten: Jeffrey Stuut (skiën), Geert Schipper (handbiken) en Ronald Boef (golf).

Wist u dat?

Biljarter Sam van Etten uit Schermerhorn is twee keer genomineerd. In de categorie Sporttalent voor zijn soloprestaties in de biljartsport, maar ook in onderdeel Sportploegen. Samen met zijn teamgenoten Ferry en Jordy Jong won hij op 3 en 4 mei het Europees Kampioenschap voor Jeugdploegen. Het drietal liet er geen gras over groeien en in meerdere partijen werden 270 caramboles in één beurt uitgespeeld.
Jury

Juryleden met een directe relatie naar de sport volgden tussen 15 december 2013 en 15 december 2014 de verrichtingen en de prestaties van vele West-Friese sporters, teams, coaches, begeleiders en velen die op allerlei wijze actief zijn in de West-Friese sportwereld. Ook dit jaar blijkt dat de genomineerden van de West-Friese Sportverkiezingen borg staan voor sport van hoog niveau. Tijdens het grootse Westfries Sportgala worden de winnaars bekend gemaakt. De prijs van verdienste wordt uitgereikt en zo mogelijk een kop-op prijs.
Felicitaties

Na afloop is in de foyer van Het Park met muziek van One Pair nog geruime tijd gelegenheid voor gesprekjes, contacten leggen en uiteraard de aanwezige winnaars te feliciteren.
Kaarten voor dit evenement zijn voor € 5,- te bestellen op de site van de Westfriese sportverkiezingen: www.westfriesesportverkiezing.nl en van schouwburg Het Park: www.hetpark.nl. De prijs is inclusief garderobe, koffie of thee bij ontvangst en een gratis pauzedrankje.
Motivaties

Motivatie van de jury om te komen tot de nominaties voor de Sportverkiezing West-Friesland 2014.
Sportman
Rick Schipper
De naam Schipper is niet meer weg te denken bij de Westfriese Sportverkiezing. Meerdere malen werden familieleden genomineerd. Dat is niet vreemd, want de sportfamilie Schipper uit Medemblik levert bij het inline-skaten, het skeeleren en het schaatsen, veelvuldig talenten af. Voor Rick was 2014 uiterst succesvol. Vroeg in het seizoen grossierde hij in ereplaatsen bij het NK inline-skaten. Iets dat een vervolg kreeg bij het EK. Ook bij de EK skeeleren op de weg in de aflossing, pakte hij een ereplaats met een bronzen medaille. Dit overigens samen met o.a. broer Kay. Bij de NK inline skaten op de weg werd het wederom dunnetjes overgedaan. Hij pakte twee nationale titels op twee verschillende disciplines. De uitzending naar het Wereld Kampioenschap in Argentinië had de kers op de taart moeten worden. Door een val aan het begin van de WK-week, is dat niet geworden wat hij ervan verwachtte. Maar gedreven door zijn eerzucht, de familie-concurrentie en zijn talent treedt hij in 2015 waarschijnlijk op de voorgrond. Zeker nu hij zich bij de senioren moet manifesteren.
Prestaties: 1e NK inline skaten 1.000 meter; 2e NK Skaten 1000 meter; 3e Inline skaten 1000 meter op het EK; 3e EK Skaten aflossing op de weg; NK 500 meter inline skaten weg en NK 500 meter tijdrit. Sommige prestaties zijn samen met Kay Schipper en Caspar de Gier.
Rob Hartog
Rob Hartog is niet meer weg te denken uit de motorsportwereld en na een minder gelukkig jaar 2013 is hij succesvol teruggekomen en heeft onder andere de Nederlandse titel in de Dutch Supersport klasse behaald. Tijdens dat weekend zag het er niet direct naar uit dat dit zou lukken. Rob had immers achterstand op de toenmalige leider in de stand. Maar een uitgekiende tactiek, vertrouwen in zichzelf en vooral zijn race-kwaliteiten leverde hem de titel op. Het was vooral het gevolg van een heel seizoen lang constant presteren. Zeker in een technische sport als motorracen is dat geen vanzelfsprekendheid. Zijn uitstapjes naar wedstrijden in andere klassen dan de Dutch Supersport waren ook succesvol. Een bewijs voor de kwaliteiten van Rob als wegracer. Dat hij zich niet alleen maar blind staart op zijn eigen carrière, maar ook oog heeft voor anderen, bewijst zijn actieve inzet voor de stichting Against Cancer.
Prestaties: 2e in Open wegrace Supercup; 2e en 5e Open Nederlands Kampioenschap (ONK); 4e EK Superstock 600; 2e ONK; 3e ONK; twee keer 1e ONK Dutch Supersport; 2e ONK Dutch Supersport; 1e algemeen klassement en 7e Duitse IDM.
Nicolas Heiner
Het zeilen is Nicolas met de paplepel ingegoten. Vader Roy nam voor Nederland viermaal deel aan de Olympische Spelen. Heiner junior begon zijn carrière in de jeugdboten Optimist en later de 420. De grote successen kwamen na de overstap naar de 49er-klasse en de meer bekende 470. Hij is een allround zeiler geworden en het afgelopen jaar zeilde hij in de Laser-klasse. Nicolas richtte zijn eigen zeilteam op: team Heiner. Hij heeft ambities voor de Olympische Spelen 2016. Tijdens het EK en het testevent in Rio waren de prestaties niet optimaal, maar de 2e plaats op de Delta Lloyd regatta in Medemblik, betekende de ommekeer. Het hoogtepunt volgde in september 2014 in Santander met de Wereldtitel in de Laser klasse.
Prestaties: 1e wereldtitel in de Laserklasse; 2e Regatta winnaar Laser; 4e plaats in Trofeo Princes Sofia Laser klasse; 10e Wereldbeker Laser en 12 EK Laser klasse.
Sportvrouw

Mariska Huisman
De naam van Mariska Huisman is niet weg te denken tijdens het gala van de Westfriese Sportverkiezingen. Jaar in jaar uit maakt de Andijkse het de jury simpelweg onmogelijk om haar niet op te nemen in het rijtje van genomineerde sportvrouwen. 2014 vormt hierop geen uitzondering. De erelijst van de schaatsster van afgelopen jaar is weer indrukwekkend. Tijdens de wedstrijden om de KPN Marathon Cup rijgt Huisman de zeges en podiumplaatsen schijnbaar moeiteloos aaneen. Dat zij het eindklassement op haar naam schrijft is dan ook voor niemand een verrassing. Huisman wint in het Zweedse Falun en wordt tweede tijdens de Aart Koopmans Memorial op de Weissensee. Haar grootste overwinning boekt zij echter tussen deze twee wedstrijden in. Op de Weissensee wordt de marathontopper open Nederlands kampioen. Ook op wieltjes kan Huisman meer dan behoorlijk uit de voeten. Tijdens het NK wint zij nog twee nationale titels.
Nadine Visser
Nadine Visser werd al eerder uitgeroepen tot West-Fries sporttalent van het jaar, maar in 2014 knoopte zij weer een imposante erelijst aan elkaar te lopen. Wat te denken van twee nationale juniorentitels indoor, nationale records op de 60 meter horden en 800 meter, een zilveren plak tijdens het NK vijfkamp, een debuut in het Nederlandse meerkampteam indoor, zege in de Ter Specke Bokaal en winst van de jeugd Diamond League in Zurich op de 110 meter horden? Als vaandeldraagster van een nieuwe generatie atleten werd Visser afgelopen zomer geselecteerd voor het junioren wereldkampioenschap in de Amerikaanse atletiekhoofdstad Eugene. De Hoogkarspelse won brons op de zevenkamp en de 100 meter horden vielen haar ten deel.
Irene Schouten
Al jaren behoort Irene Schouten tot de nationale top van het marathonschaatsen en inline-skaten. Drie marathons schreef zij afgelopen jaar op haar naam en een zilveren plak tijdens het EK inline-skaten op het onderdeel ploegenaflossing. Tijdens het NK Allround in het Amsterdamse Olympisch Stadion eindigde Irene op het podium op de 3.000 en 1.500 meter, voordat zij zich op de afsluitende 5.000 meter naar de derde plek overall knokt. Het levert haar een ticket op naar het WK in Thialf, daar ze wordt knap zesde. De Andijkse wint bij het nieuwe onderdeel mass start het NK en tijdens de drie eerste wereldbekerwedstrijden eindigde zij op het podium. Na brons en zilver in Japan en Zuid-Korea, neemt zij in Berlijn op de hoogste trede van het podium plaats.
Sporttalent
Melanie Bierdrager
De tafeltennisser won goud met het Nederlands team tijdens de Open Jeugd Kampioenschappen in Portugal en individueel derde bij meisjes tot en met 17 jaar. Zij werd derde bij de dames Masters. Samen met Marieke van der Kamp wordt Melanie in het dubbelspel in mei Nationaal Kampioen bij de bij meisjes tot en met 17 jaar. Bij die Europese Jeugd Kampioenschappen doet Melanie het super plaatste zij zich bij de beste 32 en in het dubbelspel haalde zij de laatste 16. Met het herenteam van Disnierats promoveerde zij in de Nederlandse competitie van de derde naar de tweede divisie. Met de dames van Dozy Den Helder wint ze het landskampioenschap.
Sam van Etten
De biljarter promoveerde vorig jaar naar de ereklasse bij de senioren. Dit jaar wordt hij al Nederlands Kampioen Libre groot in die ereklasse. Hij behaalde super resultaten bij de senioren in het anker kader en het bandstoten. Zijn progressie bij het bandstoten is ongekend. Een waarlijk unieke prestatie wordt neergezet met de talentvolle clubgenoten, Ferry en Jordy Jong, want met het team van Horna worden zij Europees libre kampioen voor jeugdteams. Sam mist het hele weekend geen enkele carambole! Al zijn vier partijen beslist hij in de eerste beurt. Hij realiseert een toernooimoyenne van 270 met een geprolongeerde serie van 1080!
Prestaties: promotie naar de senioren groot biljart ereklasse; 1e NK jeugdbiljarten libre groot; NK jeugdbiljarten 47/2; 1e NK kader jeugd libre en 1e Europees kampioenschap libre voor teams.
Bas Takken
Geen grammetje vet, een en al spier, 65 kilo, 1.85 meter en nog maar 15 jaar. En bijna alles winnen wat er te winnen valt. ’s Ochtends voor school 5,5 kilometer zwemmen in De Waterhoorn en ’s middags weer. Van mei tot september nog zo’n vier keer per week naar Medemblik om daar in het open water te trainen onder leiding van Marcel Stroet. Zijn trainers in Hoorn, Daan Kneppers, Rob Schut en zijn vader Jack, zien daarom de toekomst rooskleurig tegemoet. In totaal zwemt Bas 24 wedstrijden. Eén keer brons, één keer zilver en maar liefst 22 keer tikt hij aan voor goud! De 15-jarige is nu al overall winnaar van de Nederlandse junioren 15/16 jaar.
Prestaties: 1e in het eerste open watercircuit; vervolgens weer 1e in open watercircuit; 1e 1.000 meter open water; 1e 1.500 meter Gaasperplas; 1e 2.500 meter Brakeboer trofee; 1e 1.000 meter vrije slag; NK 2500 meter vrije slag en winnaar van het landelijk klassement open water.
Sportploegen
Double V
Al jaren is de formatie van Double V uit Hoorn, onder leiding van Debby Kuperus en haar collega trainers Tim van Leeuwen en Karin Terpstra, een geduchte kandidaat voor de nominatie van de Westfriese Sportverkiezingen. Het team werd zevende op het Wereldkampioenschap in Bremen. De eerste plaats werd behaald op Dance to Impress formatie grandprix latin, het BeNeLux kampioenschap in Wervershoof en het Double V dance gala. Ook een aantal tweede plaatsen vielen de dansers ten deel. Het team werd zevende op het EK latin in het Duitse Düren. Double V mocht naar de finale van het WK Latin. In de finale behaalden ze een eervolle zesde plaats.
Jeugdteam Horna
De jongens kwamen nog nauwelijks boven het biljart uit toen zij al met een biljartkeu in de hand liepen. De vereniging en natuurlijk ook hun ouders zagen het wel zitten. De vader van Sam van Etten heeft een café in Schermerhorn, dus kon de toen nog (kleine) Sam zich naar hartenlust ontwikkelen. Maar ook de broers Ferry en Jordy Jong kregen het biljarten van huis uit mee, want hun vader was een zeer verdienstelijk speler. De kleine mannen werden groot en al snel bleek, dat zij tot de grootste talenten van Nederland behoorden. In 2014 werden diverse individuele biljart resultaten behaald. Maar als clubteam moest het gebeuren op 3 en 4 mei in Luxemburg, waar het Europees Kampioenschap voor Jeugdploegen werd gespeeld. Het drietal Sam van Etten, Jordy en Ferry Jong, liet er geen gras over groeien en er werden meerdere partijen in één beurt uitgespeeld. 270 caramboles in één beurt!
Sportcoach
Dennis van der Leek
coach Hollandia A1 Junioren, Hoorn
Vaak zijn het trainer/coaches van volwassen sportteams die in de schijnwerpers staan, maar nu is het een man die talentvolle jeugd onder zijn hoede heeft. Dennis van der Leek kwam drie seizoenen geleden naar het Julianapark en is hartstochtelijk aan de slag gegaan met de A Junioren van Hollandia. Het had meteen effect, want in het tweede seizoen wist hij met zijn jongens te promoveren naar de landelijke Eerste Divisie. Verschillende oefenwedstrijden werden met succes afgewerkt en ook werd de winst in het Maasstad Toernooi aan de cv toegevoegd. Inmiddels is de competitie in volle gang en staan de junioren rond de tiende plaats in de competitie.
Prestaties: promotie naar de landelijke Eerste Divisie en Winnaar Maasstad Toernooi.
John Dudink
trainer/coach Rugby Club West Friesland (RCWF), Hoorn
Het was toch een kleine cultuurshock in de rugbywereld toen bekend werd dat Hoornaar John Dudink trainer/coach werd van de Rugby Club West Friesland. RCWF uit Hoorn. Dudink, oud speler van de Hoornse club, had inmiddels een rijke ervaring in de sport als captain van het Nederlands Rugbyteam en Engels professional. Na zijn loopbaan als speler werd hij trainer. Onder zijn leiding bij de Hoornse club werd keihard getraind, maar werd ook het sociale aspect van de vereniging niet vergeten. Wedstrijd na wedstrijd werd gewonnen en niet met de minste cijfers. Na de kampioenswedstrijd tegen The Smugglers pomoveerde het team naar de derde klasse.
Prestaties: kampioen vierde klasse, promotie naar derde klasse en puntenrecord behaald (meeste punten in een competitie).
Sander van Dijk
trainer/coach ZVV Hovocubo, Hoorn
Vanaf het moment dat Hovocubo in de hoogste afdeling van de nationale competitie speelde, waren de play offs een zekerheid. De Hoornaren waren een geduchte tegenstander in het bekertoernooi en werden er, onder impulsen van Sander van Dijk, vele extra activiteiten binnen de vereniging ontplooid, waarbij de jeugdafdeling een belangrijk onderdeel van is. Afgelopen seizoen behaalde Van Dijk met zijn team een aansprekend succes, want ten koste van streekgenoot FC Marlène werd de Nationale Beker veroverd. Door het behalen van de landstitel mocht Hovocubo dit seizoen meedoen aan het UEFA Futsal Cup Toernooi en zowel in Ierland als Slovenië gaven de Hoornaren hun visitekaartje af. Uiteindelijk strandde ze na de tweede ronde.
Prestaties: Nederlands Kampioen Zaalvoetbal, Winnaar Supercup en Groepswinnaar voorronde UEFA Futsalcup Toernooi in Ierland waardoor plaatsing 1e ronde Main Round in Slovenië.
Aangepaste sporten
Ronal Boef
De blind geboren golfer Ronald Boef is ook dit jaar één van de kandidaten in de categorie aangepast sporten. Heel bijzonder is, dat hij dit jaar speelt zonder hulpmiddelen (blinde grips op zijn clubs) en zich volledig in de baan beweegt als een valide speler en vanaf Australië zonder zijn vader op tour is gegaan. Meer bijzonder is dat zijn nieuwe coach (Golf pro) vanaf het Iers Open Ronald totaal begeleid en tevens functioneert als caddie. Ondanks deze grote veranderingen heeft hij zich weten te handhaven in de absolute top van de Wereld en Europa. Ronald staat derde in Europa en zesde op de wereld ranking voor de komende twee jaar.
Prestaties: 1e Duitsland Open; 7e Australisch Open; 6e WK; 8e Iers Open; 9e Brits Open; 7e Amerikaans Ope en 9e Italiaans Open.
Jeffrey Stuut
De 19-jarige skiër Jeffrey Stuut komt uit Enkhuizen en is verlamd, voornamelijk aan zijn linkerzijde. In 2000 begon hij op vijfjarige leeftijd met skiën in Flachau (Oostenrijk). Sinds twee jaar sport hij in wedstrijdverband. Zijn resultaten werden opgemerkt door de bondscoach van Nederland van wie hij een uitnodiging kreeg voor de nationale skiselectie voor aangepaste skiërs. Daarnaast heeft hij inmiddels ook een belofte status van het NOC/NSF. Jeffrey's grootste wens is om in 2018, namens Nederland, deel te nemen aan de Paralympische Spelen in Pyeonchang (Zuid Korea). Daarnaast draait hij dit seizoen met de Europacup mee en heeft hij ook de eerste Wereldcuppunten op de slalom. Daarnaast probeert hij zich dit seizoen te kwalificeren voor het WK in Canada. Jeffrey staat in de Wereldranking 35e.
Prestaties: 5e Rinn Internationaal; 9e Rinn Internationaal; 2e Landgraaf Internationaal; drie keer 1e Zoetermeer Nationaal en 2e Landgraaf Nationaal.
Geert Schipper
De 37-jarige wielrenner/handbaker Geert Schipper beoefent meerdere sporten, die met elementen als zon, wind en water te maken hebben. Weliswaar aangepast, maar met inzet! In de winter traint Geert vijf tot zes uur voor het handbiken en in de zomer is dit vijftien uur per week. Daarnaast traint hij vier tot zes uur per week het zwemmen. Geert is vertegenwoordiger van de Stichting Sport is leven. Deze stichting houdt zich bezig met het organiseren van extreme activiteiten voor lichamelijk gehandicapten.
Prestaties: 1e ITU Worldparatriathlon; 1e ITU Worldparatriathlon; 1e ITU Worldparatriathlon Event; 1e ETU Powerman Long distance en Sprint duathlon EK Horst; 1e Paratriathlon NK; 1e tijdrit NK Montferland; 1e Omloop Alblasserwaard; 2e Adelante Challenge Berg en Terblijt; 2e NK Handbiken; 2e Topcompetitie Tandem Woonexpo Kapenga; 3e Ronde van Noordelos; 4e Ronde van Obdam; 4e criterium Utrecht en 4e NHC Grote Prijs van Rotterdam.