Meubelstoffeerderij De Vierde Generatie van alle markten thuis

Partnerbijdrage
Kees komt zelf bij mensen langs om te kijken naar wat er moet worden gedaan aan een meubelstuk.
Kees komt zelf bij mensen langs om te kijken naar wat er moet worden gedaan aan een meubelstuk. (Foto: Aangeleverd)

REGIO - Meubels stofferen, antiek restaureren, het reinigen van meubels, interieurstyling, het is Kees Lodewijk met de paplepel ingegoten. Niet voor niets heet zijn bedrijf De Vierde Generatie. Zijn leermeesters, zijn vader en opa, zijn het grote voorbeeld van Kees die met zijn eigen bedrijf een eigen weg is ingeslagen. Zijn overgrootvader is meer dan 75 jaar geleden begonnen met deze ambacht.

De werkplaats van de jonge telg uit deze stoffeerdersfamilie is gehuisvest in een boerderij in Monnickendam. Kees komt zelf bij mensen langs om te kijken naar wat er moet worden gedaan aan een meubelstuk.

“Een fauteuil neem je niet zomaar even mee. Als ik langsga bij cliënten, dan kan ik het werk beter inschatten en zie ik hoe de rest van het interieur eruitziet, zodat er meteen een mooie passende stoffering bij kan worden gekozen. Ik neem de stalen stof namelijk meteen mee.” Maar voor wie liever niet thuis wil afspreken kan op afspraak naar het filiaal in Alkmaar komen.

Kwaliteit en precisie

De stoffen komen van gerenommeerde merken zoals Kvadrat, sAnderson, Kobe, Leolux, Artifor , Rolf Bensz, Gelderland, Jan des Bouvrie, Gispen , Pander en zo meer. De levertijd ligt tussen de twee tot vier weken, omdat de stof eerst moet worden geleverd en soms komt het uit het buitenland. “Kwaliteit en precisie staat op nummer één, dus levertijd is eigenlijk niet te bepalen, dat bepaalt het soort werk. Er zit geen levertijd aan verbonden als het perfect zijn.”

“Het is ambachtelijk werk wat ik doe”, vertelt Kees die er plezier in heeft om een waardevol meubelstuk, van antiek tot modern, weer als nieuw eruit te laten zien. “Tegenwoordig worden meubelstukken niet meer zo gemaakt als vroeger, met singels, paardenhaar en verenpakketten. Zoiets opknappen, gaat met veel handwerk gepaard. Als alles klaarligt, zoals de stof in mallen geknipt, dan ben ik drie tot vier dagen bezig met het stofferen van een fauteuil. Maar dan heb je ook wel weer iets moois. Ik neem het verleden eigenlijk mee naar de toekomst”, zegt hij poëtisch. Zijn uitdaging zijn exclusieve meubels. “Die maken het werk spannend. Maar uiteindelijk geeft je elk modern of antiek, meubelstuk een nieuw jasje. Ik ben er trots op dat ik het kan. Er valt elke dag wat te leren. Ik kan wel zeggen dat ik een meubelstuk begrijp.”

Opa Lodewijk

“We hebben een goed team in de werkplaats met professionele mensen. Als eerste halen we eraf wat er op het meubelstuk zit, dan gaan we de stoffen uitmallen, het stikwerk doen en als dat proces klaar is, ga ik of mijn vader stofferen.” Opa Lodewijk (73) komt nog regelmatig langs om te kijken hoe zijn zoon en kleinzoon het doen en helpt hier en daar nog een handje.

“Mijn overgrootvader is begonnen als antiek restaurateur, mijn opa en vader hebben hun expertise uitgebreid naar meubelstoffeerderij. Mijn opa is bijvoorbeeld heel goed in het matten van riet en het opknappen van rotanmeubelen. Dat is een tijdrovende klus en dat moet heel netjes gebeuren. Je moet er heel veel geduld voor hebben, maar mijn opa doet het nog elke dag met plezier.”

Korting

De Vierde Generatie is niet alleen gespecialiseerd in her stoffering van banken en fauteuils, maar ook in het vernieuwen van binnenwerken, antiekrestauraties, leerrestauraties, biezen-, rieten- en rotan-stoelen en heeft een ruime collectie vloerbedekking en gordijnen. Tot 31 december geeft Kees 25 procent korting op zijn werk. Bellen of mailen voor een afspraak kan via: 072 303 0032 of devierdegeneratie@hotmail.com. Daar kan ook een afspraak worden gemaakt in de vestiging in Alkmaar.