Sietske geeft conversatieles aan nieuwe Nederlanders

Partnerbijdrage
Nieuwkomers krijgen conversatieles in kleine groepjes. Vrijwilliger Sietske:
Nieuwkomers krijgen conversatieles in kleine groepjes. Vrijwilliger Sietske: "Iedereen kan zich aanmelden en meedoen, het niveau maakt niets uit". (Foto: aangeleverd)

Mensen die de Nederlandse taal nog niet goed machtig zijn, kunnen elke maandagavond komen oefenen in Verenigingsgebouw Sint Pieter in Medemblik. Daar wordt in kleine groepjes anderhalf uur conversatieles gegeven, onder begeleiding van taalvrijwilligers zoals Sietske Groenveld: “Ongelofelijk hoe snel mensen vooruitgaan. In een paar weken merk je al verschil!”

De krant lezen, een praatje maken met de buren of uitleggen aan de huisarts wat je voelt: de gewoonste zaak van de wereld, maar erg lastig als je de taal niet beheerst. Elke week oefenen daarom groepen nieuwkomers met elkaar om beter Nederlands te spreken en begrijpen. “Iedereen kan zich aanmelden en meedoen, het is laagdrempelig’, vertelt taalvrijwilliger Sietske van Vrijwilligerspunt Westfriesland. ‘Naar onze instroomgroep komen mensen die nog maar een paar woorden Nederlands spreken, maar ook mensen die zich in het Nederlands goed redden en speciaal voor hun werk er nog een tandje bij moeten zetten.”

Woorden aanstrepen

Elke avond heeft min of meer hetzelfde programma. “We werken in kleine groepjes van twee of drie mensen met ongeveer hetzelfde taalniveau, met een begeleider. We beginnen met krantenberichten uit de Startkrant, een krant speciaal voor deze lessen. We lezen het artikel samen en bespreken wat er staat. Zo leren mensen nieuwe woorden en oefenen we meteen spreekvaardigheid.” Na een korte pauze gaan groepjes daarna verder met spelletjes, zoals kwartetten of andere woordspelletjes.

Divers team

De groep in Medemblik bestaat nu een paar maanden, per groep zijn vier of vijf taalvrijwilligers in de les actief. Nieuwe vrijwilligers zijn hard nodig, Sietske roept dan ook iedereen op om mee te doen. “Ons team van begeleiders is heel divers, de jongste begeleider is 18, de oudste is met pensioen en de andere twee zitten daar precies tussen. Het grote voordeel van werken in een team: als je een keertje niet kunt, is dat niet zo’n ramp. Hoe meer vrijwilligers we hebben, hoe meer mensen we kunnen helpen beter Nederlands te spreken.”

Ook taalvrijwilligers instroomgroep worden? Neem contact op met Taalhuis Westfriesland via taalhuis@vrijwilligerspunt.com of bel 0229-216499.

Nieuwkomers krijgen conversatieles in kleine groepjes. Vrijwilliger Sietske: “Iedereen kan zich aanmelden en meedoen, het niveau maakt niets uit”.