Vernieuwende vakken bij de Copernicus in Hoorn

Partnerbijdrage
Lifestyle, een nieuw keuzevak op de Copernicus, waarin onder andere het belang van gezonde voeding centraal staat.
Lifestyle, een nieuw keuzevak op de Copernicus, waarin onder andere het belang van gezonde voeding centraal staat. Foto: aangeleverd

HOORN - In het voorgezet onderwijs worden leerlingen voorbereid op hun toekomst. Op de Copernicus in Hoorn vinden ze het belangrijk dat de inhoud van het onderwijs aansluit op de ontwikkelingen in de samenleving, de arbeidsmarkt en natuurlijk het onderwijs zelf. De Copernicus biedt daarom een aantal bijzondere en vernieuwende keuzevakken in het reguliere lesrooster. Directeur Pol Hinke legt uit waarom dit belangrijk is.

Partnerbijdrage dossier

“Onderwijs op de Copernicus is meer dan de kortste weg naar het diploma. We willen dat leerlingen zich ook persoonlijk kunnen ontwikkelen en vaardigheden opdoen die van belang zijn in de maatschappij. Met deze nieuwe vakken helpen wij de leerlingen daar enorm bij.”

Lifestyle

Tijdens de lessen ‘Lifestyle’ wordt de veerkracht van het kind ontwikkeld. Rode draad is handvatten geven om een zelfverzekerd stabiel mens te worden. Er komt van alles op je pad in het leven. De rol die de begeleiders hebben is vooral coachend. Zij proberen het antwoord uit het te kind halen. Wie ben ik, hoe ga je om met feedback, wat is geluk, gezonde voeding, bewegen, vriendschappen, seksualiteit et cetera. Al deze onderwerpen en wat hierbij besproken wordt, blijven in het lokaal.

BedrijfsTalent Copernicus

BedrijfsTalent Copernicus (BTC) is een vak dat aangeboden wordt vanaf de tweede klas als Copernicus Plus vak en vanaf de derde klas als keuzevak. Bij dit vak ga je op bezoek bij een bedrijf waarbij je mee gaat lopen met het proces en je gaat een casus (probleem) oplossen in groepsverband. Een soort ‘snuffelstage’ om te ervaren hoe zaken in de praktijk werken. Vakdocent Yannick Schaap: “Bij BTC vinden we het belangrijk dat leerlingen de theorielessen gaan uitvoeren in de praktijk. De leerlingen krijgen een workshop van een expert uit het bedrijfsleven, deze kennis zetten zij om in nieuwe ideeën voor hun casus.” 

Young impact

Young Impact is een stichting die leerlingen helpt de wereld te verbeteren op een manier die bij ze past. Tijdens de lessen Young Impact komen jongeren in actie voor thema’s als klimaat, maatschappij, diversiteit, gelijke kansen en gezondheid. De leerlingen bedenken zelf een actie die zij organiseren en uitvoeren. Zo is er al een spelletjesmiddag georganiseerd in een woonzorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Sabine Veenendaal, vakdocent en coördinator Young Impact: “Als docent weet je als geen ander dat jongeren de wereld kunnen veranderen. Het enige wat zij nodig hebben is een vonk die hen in beweging krijgt. Wij zijn die vonk.”

Mapping out history

Mapping out History is een Copernicus Plus vak, waarbij de leerlingen lekker naar buiten mogen. De vakken aardrijkskunde en geschiedenis worden met elkaar gecombineerd. Leerlingen maken in groepjes met behulp van geocaching een historische wandelroute door de binnenstad van Hoorn. Ze maken zelf filmpjes op belangrijke punten binnen hun route en voegen deze op school toe aan hun digitale kaart in Google Maps. Aan het einde van de periode presenteren de leerlingen hun kaarten aan elkaar. Die presentatie wordt beoordeeld; zonder cijfer, maar wel via een schema. Op die manier kunnen de leerlingen de ervaring van het presenteren meenemen naar de reguliere vakken en hun leven buiten school.

De open dagen op de Copernicus zijn 7 en 8 februari. Meer info: www.copernicushoorn.nl .