Inschrijven Ronde van de Westfriese Omringdijk

Sport
Doe ook mee met de mooie Ronde van de Westfriese Omrijngdijk.
Doe ook mee met de mooie Ronde van de Westfriese Omrijngdijk. (Foto: aangeleverd)

De historische VOC-stadjes, het Westfriese landschap en vergezichten over het IJsselmeer zorgen op zondag 9 juli voor een schilderachtig decor tijdens de twaalfde editie van de Ronde van de Westfriese Omringdijk. 

Vanaf vijf locaties - Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Schagen - stappen de deelnemers op voor een route over 50, 80 of 135 kilometer. De reguliere inschrijving is tot en met maandag 26 juni open via www.rondevandewestfrieseomringdijk.nl 

Samen of solo

Van gezellig samen fietsen tot solo over de eeuwenoude dijk zoeven en van rustig koersen tot stevig door de groene polder trappen: voor iedere fietser is er een geschikte afstand. De populairste afstand, de 135 kilometer bijgenaamd de Grôte Daikboekel, voert de deelnemers over de 126 kilometer lange Omringdijk, langs onder meer de karakteristieke molen van Rustenburg, het weidse IJsselmeer en het Stoommachine Museum in Medemblik. Deelnemers aan de kortere afstanden fietsen over een deel van de Omringdijk en maken kennis met de typische Westfriese cultuur in het binnen de dijk gelegen gebied.

Oudste dijk

De Westfriese Omringdijk wemelt van de mooie verhalen en passages. En dat het bijzonder is om te fietsen over de oudste dijk van Nederland blijkt wel uit het feit dat de Daikboekel op sommige plaatsen wel tot vijf of zes meter boven het landschap torent. De dijk heeft op veel plaatsen een bochtige vorm, ontstaan door vroegere doorbraken. Het woest kolkende water bij deze doorbraken creëerde diepe ‘wielen’, waaromheen in latere jaren de dijk werd gelegd.

De organisatie zorgt ervoor dat de deelnemers niets te kort komt. De routes zijn volledig en onderweg zijn verzorgingsposten ingericht op mooie locaties, zoals bij Brouwerij de Werf en Molen de Lastdrager. De energievoorraden kunnen hier worden aangevuld met typische Westfriese lekkernijen zoals krentenmik en Enkhuizer koek. Dat maakt de fietservaring door Westfriesland nóg leuker!

Langs de molens van Rustenburg.