Van Dor Hout treedt 26 en 27 maart op in de St. Pieter.
Van Dor Hout treedt 26 en 27 maart op in de St. Pieter. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Van Dor Hout presenteert: Medemblik 700 jaar stad, een feest van herkenning

Uit

Naar aanleiding van de succesvolle avond over het ontstaan van Stichting Rondom, organiseren de mannen van het allereerste Rondom Cabaret, een voorstelling op 26 en 27 maart om 14.00 uur over de festiviteiten rond het 700 jarig bestaan van Medemblik, nu 33 jaar geleden. Met unieke filmbeelden, prachtige foto’s en de nodige zelfgeschreven liedjes, zorgen Jos de Ruiter (73), Ad de Geus (74), Gerard Dudink (72) en Henk Lakeman (69) van ‘Van Dor Hout’ voor een feest van herkenning. 

“De eerdere avond over het ontstaan van Rondom, was een daverend succes”, vertelt Gerard enthousiast. “We merkten dat de mensen met volle teugen genoten van de videobeelden en foto’s uit die tijd. We staken de koppen bij elkaar en besloten: daar moeten we wat mee.”

Het viertal, dat elkaar kent van toneelvereniging Ons Genoegen en de drijfveer is achter het ontstaan van het Rondom Cabaret, plaatste op Facebook een oproep. Al snel beschikten ze over een schat aan beeldmateriaal van de festiviteiten rond Medemblik 700 jaar stad. Jos: “Zodra de maatregelen het toelieten, gingen we aan de slag. Met veel plezier werken we nu aan een voorstelling met prachtige filmpjes en foto’s. Wat was het toch een geweldig feest, in elke straat gebeurde wat. Uiteraard worden deze unieke 33 jaar oude beelden door ons omlijst met zelfgeschreven liedjes. Het doel is het verzorgen van een bijzondere voorstelling die oude tijden doet herleven.”

Ontstaan Rondom Cabaret

Van 1986 tot 1991 verzorgden de mannen van Van Dor Hout het Rondom Cabaret. In die tijd was de Draverij was alleen nog de maandag en geen weekend. Gerard: “Ik dacht: hier zit meer in. Daarom gingen we de dagen eromheen wat organiseren. Zo kwam er een muziekfestival op het Achterom en de puzzelrit van Mac de Lelie. Rond de puzzelrit begonnen wij liedjes te zingen met door onszelf bedachte teksten.” “Dat was een geweldige tijd”, vervolgt Jos. “Het schrijven van liedjes groeide uit tot een cabaret. Het hele jaar waren we er in ons hoofd mee bezig. We gingen er best hard in en kregen iedereen mee, zo ook de wethouders Du Pont, Rinus Huijsen en Cees Bozelie. Raadsleden en de burgemeester werden op de hak genomen. Zes jaar achtereen hebben wij met veel plezier het Rondom Cabaret verzorgd, eerst in Hotel West, later in de tent.”

Alles uit de kast

“Een jaar verzorgden we zelfs twee voorstellingen om geld in te zamelen voor Ethiopië. We gingen met een bootje over het toneel. Omdat in die tijd de mogelijkheden op digitaal gebied veel kleiner waren, haalden we qua decor alles uit de kast. Zo hebben we wel eens een complete vuilnisbelt op het podium gehad.” Ook de gekkigheid rond de thema’s Circus en Het Wilde Westen staat de heren nog goed bij. “Gerard was circusdirecteur en bemande de kassa van het circus. Daarvoor hadden we een kleine ronde caravan bemachtigd. En natuurlijk de Solexen van Vroem-Vroem die op een rollerband stonden. Het prominentenkoor was vaste prik. Iedereen die van aanzien was, zat in het koor, daarom mochten wij er niet bij”, zegt Henk lachend. “En voor het wildwest thema hadden we louvredeurtjes geregeld, die vast zaten met scharnieren van Kool en Co. Toen Han (?) als grap vroeg ‘hoe lang moet je ze hebben’, vroegen we ‘verhuur je ze ook’, en toen mochten we ze terugbrengen. Dat hebben we natuurlijk voor de grap ook gedaan. O ja, en we hadden een rodeostier. Die werd door Tempo Team gesponsord. Het beest stond voor Hotel West. Menig Medemblikker liep de week erop met een blessure.”

In het water

Soms pakten grappen en plannen ook wel eens anders uit dan ze zelf voor ogen hadden. “Dan lagen we tijdens de repetities blauw van het lachen maar bleef het tijdens de voorstelling wel erg stil in de zaal. Zo hadden we op het podium eens een reusachtig aquarium met een zogenaamde Pirananas erin. Toen de vis steeds het krop sla teruggooide omdat het liever vlees wilde, vond het publiek dat niet zo hilarisch als wij dat zelf wel vonden. Ja, die grap pakte anders uit.” Maar ook een spectaculaire show vol acrobatische salto’s viel in het water. “Maar dat had een andere reden”, stelt Ad lachend. “Toen we naar de turnvereniging in Wervershoof gingen om daar les te krijgen, belandden we op de kermis. Ja, het was een gezellige tijd!”

Reserveren

Ook bij de voorstelling in het St. Pieter, aan de Ridderstraat in Medemblik, aanwezig zijn, met unieke beelden van Medemblik 700 jaar stad? Bestel dan snel kaarten via www.ticketkantoor.nl/shop/med700 

Voorpret, ga naar Facebook: Van Dor Hout.

Afbeelding
Misstanden vastgoedsector? Meld Misdaad Anoniem Algemeen 26 sep, 15:42
Afbeelding
Brilshop Opmeer viert feest Partnerbijdrage 26 sep, 15:21
Afbeelding
Red de egel: ontvang gratis egelhuispakket Algemeen 26 sep, 13:28
Afbeelding
Medemblikse Merel Braaksma wil haar droom waarmaken Algemeen 22 sep, 08:00
Afbeelding
Een park en 41 nieuwe woningen in project Spierland Algemeen 21 sep, 10:49
Afbeelding
Prinsjesdag 2022: de belangrijkste plannen op een rij Politiek 20 sep, 19:22
Afbeelding
Najaarsschouw komt eraan: is uw sloot al schoon? Algemeen 20 sep, 11:34
Afbeelding
Oppermachtige Candy Blue Chip wint in Medemblik Algemeen 19 sep, 19:16
Afbeelding
Grote woningbrand in Andijk 112-nieuws 16 sep, 21:34
Afbeelding
Brandmelding bij bloembollenbedrijf in Wervershoof 112-nieuws 16 sep, 15:12
Afbeelding
De vt wonen&design beurs is terug van weggeweest! Winkelen 16 sep, 11:00
Afbeelding
Archange de Jiel gaat voor hattrick tijdens kortebaan in Medemblik Algemeen 15 sep, 21:20
Afbeelding
Minimagie van Djef Bankersen uit Benningbroek Algemeen 14 sep, 16:49