Unieke lezing in Medemblik brengt Vernietigingskamp Sobibór tot leven

Uitgaan
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Ontdek het vergeten verleden van het vernietigingskamp Sobibór tijdens een unieke lezing op vrijdag 8 maart in het Oorlogsmuseum Medemblik. Deze avond neemt Jeroen Mol, expert op het gebied van archeologie en reconstructie, je mee op een indrukwekkende reis door de geschiedenis van Sobibór.

In oktober 1943, na een grote opstand, besloten de Nazi’s om Sobibór met de grond gelijk te maken. Dankzij ooggetuigenverslagen, zoals die van Jules Schelvis en Thomas Blatt, en recente archeologische ontdekkingen, waaronder de opgraving van de gaskamer in 2014, hebben we nu een gedetailleerder beeld van dit duistere hoofdstuk uit de geschiedenis. Jeroen Mol, belast met het creëren van een 3D-reconstructie van het kamp, presenteert het resultaat van zijn baanbrekende werk. Door gebruik te maken van de nieuwste technologieën, inclusief Virtual Reality, wordt u virtueel door Sobibór geleid, waardoor u een levensecht inzicht krijgt in de gruwelen die zich daar hebben afgespeeld. Daarnaast worden er zeldzame foto’s getoond, recent ontdekt in het zogenaamde Niemann Album, samengesteld door de voormalige plaatsvervangend kampcommandant Johan Niemann. Deze foto’s werpen een nieuw licht op Sobibór en bevestigen enkele verhalen die tot nu toe slechts mondeling waren doorgegeven.

Voorafgaand aan de lezing biedt het museum een unieke ervaring aan: een historisch diner bereid door de Museumkoks op authentieke Tweede Wereldoorlog Veldkeukens. Leer meer over het koken tijdens deze turbulente periode en proef de gerechten die onze Bevrijders maandenlang hebben gevoed.

Meer informatie

Mis deze kans niet om de geschiedenis van Sobibór te verkennen en de herinnering aan de slachtoffers levend te houden. Tickets zijn beschikbaar via www.oorlogsmuseummedemblik.nl onder het kopje ‘Activiteiten’ en vervolgens ‘W.O.II Lezingen’.

Afbeelding