Grootschalig boerenprotest in het Zuiderpark

112-nieuws
Den Haag centrum afgesloten door legervoertuigen
Den Haag centrum afgesloten door legervoertuigen (Foto: Regio15)

Op het laatste weekend voor de provinciale statenverkiezingen van 15 maart verzamelen boeren na een oproep van Farmers Defense Force (FDF) zich massaal in Den Haag

Zoals gebruikelijk komen zij veelal op landbouwvoertuigen en met ander zwaar materieel. Zij willen hun stem laten horen, en hopen ook met hun aanwezigheid anderen te motiveren om een stem uit te brengen op oppositiepartijen.

“Stem ze weg” is dan ook de boodschap. Het draait tijdens deze demonstratie niet alleen om het stikstofbeleid, maar ook om zaken als de prijzen van boodschappen en energie, het verdwijnen van vissers en visafslagen, en de toeslagenaffaire.

Het Malieveld is niet beschikbaar als demonstratie locatie, omdat daar sinds begin van de week de opbouw voor de CPC- loop van morgen bezig is. Daarom is voor de boeren het Zuiderpark aangewezen als verzamelplaats; want dat is zo’n beetje de enige locatie in Den Haag die ook groot genoeg is om grote groepen demonstranten en voertuigen te huisvesten.

Om te zorgen dat landbouwtrekkers en ander zwaar materieel niet zoals in oktober 2019 opnieuw dwars door winkelgebieden rijden of andere gevaarlijke situaties veroorzaken, heeft burgemeester Jan van Zanen bepaalde toegangswegen af laten sluiten met zware legertrucks. Bovendien is vooraf bepaald dat er maar twee landbouwtrekkers bij het protest aanwezig mogen zijn. Ook heeft de burgemeester een noodbevel uitgevaardigd.

FDF voorman Mark van den Oever heeft zijn achterban opgeroepen om aan verbod van de burgemeester gehoor aan te geven en met bussen en personenauto’s te komen, maar de ervaring leert dat aan dergelijke oproepen niet altijd gehoor wordt gegeven. En dat klopt; vanmorgen werden rond Den Haag al de eerste colonnes met trekkers gesignaleerd.

Diverse organisaties grijpen deze dag ook aan om hun stem te laten horen. Hun doel is niet zozeer het aanpassen van het regeringsbeleid of het beïnvloeden van de verkiezingen, maar meer het ‘omverwerpen’ en het ‘voor een tribunaal brengen’ van de huidige regering. Zij hopen in de boeren een krachtige partner te vinden om hun plannen te verwezenlijken.

De aanwezigheid van actievoerders uit het ‘anti corona maatregelen’ en ‘anti vaccinatie’ kamp is voor boerenorganisaties LTO en Agractie reden om niet aan te sluiten. Zij stellen dat door hun aanwezigheid niet meer 100% duidelijk is waar de demonstratie over gaat.

In de stad zijn Duitse waterwerpers aanwezig. Dit komt omdat de Nederlandse waterwerpers afgekeurd zijn. De waterwerpers worden door eigen (Duits) personeel bemenst, echter onder supervisie van een Nederlandse voertuigcommandant.

Bron tekst : www.regio15.nl