Burgemeester Rodenburg hangt zijn ambtsketen aan de knotwilgen

Algemeen
Burgemeester Rodenburg kondigt thuis vanuit zijn werkkamer via zoom zijn vertrek aan.
Burgemeester Rodenburg kondigt thuis vanuit zijn werkkamer via zoom zijn vertrek aan. (Foto: GvW-T)

Sommigen hadden het al verwacht, voor anderen komt het als donderslag bij heldere hemel; burgemeester Arnoud Rodenburg stopt aan het eind van zijn ambtstermijn! Per 1 juli is hij niet langer meer burgemeester maar gewoon inwoner van Midden-Delfland. Dat heeft hij dinsdagavond aan het eind van de gemeenteraadsvergadering bekend gemaakt. Wij vroegen hem naar zijn beweegredenen.

Door Gemma van Winden-Tetteroo

“Een beslissing als deze is zwaar maar onvermijdelijk. Ik heb aan het begin van mijn laatste termijn beloofd om nog zes jaar door te gaan. Die tijd is nu voorbij en ik ga op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik heb drie mooie ambtstermijnen mogen volbrengen, vol passie.” Arnoud Rodenburg zegt het ogenschijnlijk redelijk rustig maar mensen die hem beter kennen, weten welke innerlijke strijd hieraan vooraf ging. “Ja, ik voel mij in hart en nieren burgervader van onze mooie gemeente. Wij zijn als Midden-Delfland koploper in de Nederlandse plattelandsontwikkeling. Denk alleen maar aan het Bijzonder Provinciaal Landschap (wat we zelf bedacht hebben en waarin we eersten waren) en het verschijnsel ‘kringloopboeren’.”

Politiek actief

Arnoud Rodenburg is ondanks zijn 52 jaar al ruim dertig jaar actief in de politiek. “Dus deze stap om de arena te verlaten is inderdaad groot. Ik ben niet over één nacht ijs gegaan met mijn beslissing. Toch is het voor mij persoonlijk best wel goed om naar kansen en uitdagingen elders te kijken. Ik blijf in Midden-Delfland wonen want ik hou van dit gebied. En ik kijk terug op achttien turbulente en mooie jaren waarin veel gebeurd is. Vooral het begin van mijn laatste termijn. Tot ieders verrassing lag er een negatief advies tot herbenoeming. Dat had ik van de fractievoorzitters niet mogen vernemen. De lichten stonden immers allemaal op groen. En dan toch dat negatieve advies. Maar toen kwam de bevolking in opstand en werden er acties gestart om mij als burgemeester te behouden. Hartverwarmend en ik voelde mij enorm gesteund. Zeker ook in de periode waarin de politieke verhoudingen op scherp waren komen te staan. Dat was niet altijd even simpel.”

Hoogtepunten

Arnoud Rodenburg kijkt vooral terug op de talloze hoogtepunten in zijn achttien jaar als burgemeester. “Het contact met de inwoners is altijd goed geweest. Ik heb zoveel mensen nabij mogen zijn, mogen spreken en we hebben samen zoveel uitdagingen gehad. Met Cittaslow hebben we de nek uitgestoken en dat is gelukt. Je moet je kwetsbaar op durven stellen maar de trein dendert dan wel achttien jaar door, eigenlijk zonder pauze. Burgemeester ben je dag en nacht, vierentwintig uur lang, jaar in jaar uit. We hebben veel toppen gekend, we hadden ministers op bezoek, de Koningin, de kroonprins, Europese politici, de Commissaris van de Koning. Ik voelde me als een vis in het water. Iedere keer weer nieuwe kansen creëren.”

Burgemeester van de inwoners

“Daarnaast is Midden-Delfland ook in een beheersfase terechtgekomen, we moesten ons bewijzen en de groene opdracht van de Gebiedsvisie 2025 waarmaken. Vrijwel alles wat toen afgesproken is, is ook gerealiseerd. De nieuwe gemeenteraad en de nieuwe burgemeester zullen nieuwe plannen maken voor de komende 25 jaar. Dat zal niet gemakkelijk zijn. De wereld verandert. Ik ben nooit een burgemeester van het gemeentehuis geweest. Had ook geen echt ‘spreekuur’ nodig. Ik was vooral burgemeester van de inwoners. Ik ontmoette de mensen op straat, bij AH of als ik op bezoek ging bij een bruidspaar. Dan was de drempel niet zo hoog en konden mensen mij alles vragen. Daarnaast was ik altijd tussen de inwoners te vinden; ik deed mee in musicals, kroop in de huid van Sinterklaas, speelde orgel waar dat gewenst was, verkleedde me graag voor themafeesten en ga zo nog maar even door. Burgemeester tussen de inwoners, dat wordt voor de nieuwe burgemeester een uitdaging. Dat moet in jezelf als persoon zitten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle aanpassingen en maatregelen die op allerlei terrein binnen de gemeente zijn gerealiseerd. Er is heel erg veel gebeurd! De Commissaris van de Koning moet nu op zoek naar een geschikte kandidaat.”

Verandering

“Ik stop per 1 juli dus er zal wel een interim-burgemeester komen. Natuurlijk wordt het voor iedereen een grote verandering. Ook voor mij. Ik had de fractievoorzitters uiteraard al iets eerder verteld dat ik stop als burgemeester. Mijn vertrek stond afgelopen dinsdag als laatste punt op de agenda voor de raadsvergadering. Hoe mijn afscheid verder gaat verlopen zal de tijd leren. Ik hoef geen afscheidscongres of zo. Maar als corona het toestaat, zou ik wel iets met de inwoners willen. Het liefst een feest in de oude kerk van Maasland, waar ik achttien jaar geleden ook beëdigd ben. Een mooie avond met veel muziek, plezier en gezelligheid. Zo sta ik in het leven en zo kijk ik ook terug op die achttien jaar. Ik heb een sterk sociaal netwerk om mij heen waar ik deel van uit blijf maken. Ik ben net samen met Mariëtte op één van de mooiste plekjes midden in Midden-Delfland komen wonen. Vandaaruit gaan we werken aan andere plannen. Ik ben en ik blijf Midden-Delflander, met heel mijn hart!”