Benefietconcert van ‘Het orkest voor de Vrede’ in Oude Kerk Maasland

Algemeen
Afbeelding
(Foto: PR)

De Nederlandse dirigent Jeroen Weierink organiseert in samenwerking met stichting MAX Maakt Mogelijk vijf benefietconcerten voor Oekraïne. 

Het speciaal voor deze gelegenheid samengestelde ‘Orkest voor de Vrede’ bestaat grotendeels uit Nederlandse musici die hun roots in Oekraïne en Rusland hebben. Musici, solisten, dirigent en de concertzalen werken allemaal belangeloos mee en de gehele opbrengst komt ten goede aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Moldavië.

Initiatiefnemer Jeroen Weierink is dirigent van het Charkov City Opera & Ballet. Met dit gezelschap reisde de laatste zes jaar door de Europa met tal van bekende opera’s van Verdi, Bizet en Puccini.

Op zaterdagavond 26 maart zal het eerste concert plaats vinden in de Oude Kerk in Maasland. Hierna zal het orkest doorreizen naar Amsterdam, Leusden, Doetinchem en afsluiten Deventer.

Weierink stelde speciaal voor deze benefietconcerten een orkest samen dat bestaat uit Nederlandse musici met roots in Oekraïne of Rusland. Zij hebben hun sporen verdiend in orkesten als het Koninklijk Concertgebouw orkest , het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentieorkest en Radio-orkesten of zijn als freelancer actief.

Speciale gastsolisten zijn de jonge internationaal vermaarde solisten Dana Zemtsov (altviool) en Michael Foyle (viool) in de Sinfonia Concertante van Mozart.

Daarnaast staan de Elégie uit de Serenade voor strijkers van Tsjaikovski, Symfonie nr. 29 van Mozart en het Larghetto uit de Strijkersserenade van Elgar op het programma. Ook zal er een kort werk voor cello en orkest gespeeld worden van de Oekraïense componist Liatoshinski. De solopartij wordt gespeeld door de Oekraïense Katja Dirven.

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

Elgar Larghetto voor strijkers
Mozart Symfonia concertante Es KV 364, solisten Michael Foyle en Dana Zemtsov
- pauze Liatoshinski Melodia, solist Katja Dirven (cello)
Tsjaikovski Elégie voor strijkers
Mozart Symfonie nr 29 A KV 201

Kaarten zijn voor 25 euro verkrijgbaar via de zalen of de Nationale Theaterkassa, www.ntk.nl. 0900-9203. Na afloop van de concerten is het ook mogelijk om ter plaatse een gift te doen.