Jacob en Frans, nestors van de Duifpolderloop.
Jacob en Frans, nestors van de Duifpolderloop. ((Foto: GvW-T))

Jubileum van de Duifpolderloop

Algemeen

Het is alweer de 50e editie van de Duifpolderloop die op zaterdag 2 april a.s. georganiseerd zal worden. Dus haal de hardloopschoenen maar uit de kast, train nog even een paar weekjes en dan binnenkort fris en fruitig van start.

Door Gemma van Winden-Tetteroo

Het was in 1995 dat Frans van den Bosch (inmiddels 83 jaar jong) aan het bestuur van de Hardloper van Schipluiden toestemming vroeg om een mooie tweejaarlijkse loop te organiseren. Dat was het begin van de Duifpoldertrainingsloop. De voorzitter van het toenmalige bestuur Henk Bijlsma zag het ook wel zitten. Zijn vrouw Emma stak de handen uit de mouwen en zij verzorgde jarenlang de uitslagenlijsten. De drie hardlopers kenden de Duifpolder op hun duimpje. Er werd besloten voor een voorjaars- en een najaarstrainingsloop. Het moest allemaal wel laagdrempelig zijn, dus fl.1,- inschrijfgeld, geen prijzen en weinig mankracht. Het ging simpelweg om het loopplezier. En dat is anno 2022 nog steeds het geval. Hoewel het inschrijfgeld een gevoelige verhoging laat zien: de kosten zijn maar liefst € 2,-. Er zijn drie afstanden; 11.7 km, 7 km en 3,5 km. Het parcours loopt, u raadt het al, rondom de Duifpolder.

Waterpost

Peet Jansen zal voor de 50e keer de waterpost aan de Kwakel verzorgen en zo zijn er nog wel meer oude getrouwen te noemen. Zonder anderen tekort te doen moeten de ‘bezemwagen en verkeersregelaar’ Jur, Eef en Bertus toch wel even vermeld worden. Het begon allemaal op het schelpenpad. De loop mocht toen nog gebruik maken van de kleedruimtes en douches van de handbal op de sportvelden. Steeds werden er vier bossen gerbera’s gekocht: voor de mannen en de vrouwen die als eersten voor de twee afstanden over de finish kwamen. Er werd zelfs een stempel geregeld voor de echt fanatieke lopers. Op 20 april 1996 werd het eerste startschot gelost. Er waren tien deelnemers, Leo Heijdra was de snelste man en zijn vrouw Roos de snelste dame. In de loop van de tijd nam het aantal deelnemers flink toe en nu is het een kleurig lint dat door het mooie Midden-Delflandse landschap rent.

Anekdotes

Frans van den Bosch en Jacob van der Spek (77) kunnen smakelijk vertellen over de historie van de loop. Zo werd Frans ooit gebeld dat het bruggetje bij de Boonervliet weg was. Mmm.. detail. Maar de mannen waren niet voor een gat te vangen en ze legden een platbodem neer. Paar mannetjes erbij om de lopers te assisteren en het probleem was opgelost. Overigens loste Jacob vaak het startschot en dan moest ie er als een speer achteraan om zelf ook te kunnen lopen. Frans verzorgde het keerpunt en verleende allerlei hand- en spandiensten. Daardoor heeft hij zelf de Duifpolderloop nooit gelopen. Wel zorgde hij altijd voor ‘de derde helft’. Hij ging speciaal in België palmbiertjes halen voor na afloop van de tocht.

Inschrijving

Op 2 april is zoals de laatste decennia gebruikelijk is, de inschrijflocatie in het clubhuis van IJsclub Vlietland vanaf 12.30 uur. De start is om 14.00 uur bij de Trambrug. De 50e Duifpolderloop zal uiteraard een feestelijk tintje krijgen. Na afloop is er gelegenheid voor een drankje in het ijsclubgebouw.

Afbeelding
Het Portugese levenslied op Hodenpijl Algemeen 26 jan, 10:44
Afbeelding
Maaslandse Base geconfronteerd met sextortion in escaperoom Bl@ckmail Algemeen 26 jan, 10:30
Afbeelding
Pumps & Roses in City Café Delft Algemeen 26 jan, 10:27
Afbeelding
Centrumplan blijft gemoederen bezighouden Algemeen 26 jan, 10:15
Afbeelding
EHBO: Het kan ook jouw (klein)kind zijn! Algemeen 26 jan, 10:09
Afbeelding
Kerkbalans; er bloeien nog veel mooie bloemen in Gods tuin Algemeen 26 jan, 10:00
Afbeelding
GroenLinks wil niet nog meer vakantiehuizen in Vlietland Politiek 25 jan, 22:49
Afbeelding
PvdD Zuid-Holland wil meer natuur en minder glastuinbouw voor sierteelt Politiek 25 jan, 15:02
Afbeelding
Troubadours on tour door Zuid-Holland Algemeen 25 jan, 10:37
Afbeelding
Het kleine P-rijsje is open Algemeen 25 jan, 10:10
Afbeelding
Het Galjoen is kampioen Algemeen 24 jan, 15:00
Afbeelding
Waar is de mol? Kom erachter tijdens het Mollentelweekend Uit 24 jan, 12:11
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: hier kun je stemmen in Midden-Delfland Politiek 24 jan, 10:06
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Midden-Delfland

Op Rodi Midden-Delfland volg je het laatste nieuws uit Midden-Delfland. Rodi Midden-Delfland informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Midden-Delfland

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Midden-Delfland in je mailbox.