Duik in de geschiedenis van 100-jarige Mariaschool

Algemeen
Heerlijk bijkletsen met mensen ‘van vroeger’.
Heerlijk bijkletsen met mensen ‘van vroeger’. (Foto: GvW-T)

Het was een drukte van belang, afgelopen zaterdag tijdens de reünie van de Mariaschool in Den Hoorn. Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum wordt er voor de huidige leerlingen deze week van alles georganiseerd. De reünie van zaterdag was uiteraard vooral voor (oud)-leerlingen en – medewerkers.

Door Gemma van Winden-Tetteroo

Er werd heel wat afgelachen en bijgepraat. Sommige mensen hadden elkaar al meer dan 50 jaar niet gezien. Overal in de school waren mogelijkheden om met een eigen clubje te babbelen en oude foto’s te bekijken en eventueel uit te wisselen. Er waren in totaal zo’n 350 mensen die op de reünie afkwamen.

Jubileumboek

Natuurlijk hoort er bij een bijzonder evenement ook een bijzondere herinnering. En dus was er een jubileumboek gemaakt waar huidige en oud-leerlingen en -medewerkers hun verhalen in kwijt konden. Mooi daarin is vooral de voorgeschiedenis. Want het is bijna niet voor te stellen dat er tot 1874 geen school in Den Hoorn was. De eerste algemene school die in dat jaar geopend werd bestond uit drie lokalen. Toen de leerplicht een feit werd, ging men in 1915 plannen smeden voor een katholieke school. In het boek is te lezen hoe die uiteindelijk gerealiseerd werd. De klassen waren erg groot. In 1938 waren er drie klassen met wel 47 leerlingen! De eerste klas met maar liefst 56 leerlingen (!) spande de kroon.

Nonnen

In 1940 kwam de eerste man het onderwijzend team, dat hoofdzakelijk uit nonnen bestond, versterken: Meester Jan Ham. De oorlogsjaren vielen niet mee voor de Mariaschool. Het gebouw werd meerdere keren door de Duitsers gevorderd. Dan moesten alle leermiddelen per omgaande verhuisd worden, soms voor een paar dagen, soms voor maanden. De docenten moesten maar zien dat ze ergens anders onderdak vonden voor al die kinderen. Na de oorlog werd de Justus van Schoonhovenschool gebouwd zodat jongens en meisjes voortaan gescheiden les kregen. Dat duurde tot 1972.

Inkijkje

Het boek geeft ook een inkijkje in de naaischool en de bewaarschool. Ook de bijbehorende gebouwen worden besproken. Er komen oud-leerlingen aan het woord, sommigen zijn inmiddels zelf leerkracht op de Hoornse basisschool. Wilt u ook een boek om het verleden van de Mariaschool te lezen en te vernemen hoe de huidige leerlingen over de toekomst denken? Informeer even bij de school of er nog boeken te koop zijn.