Koninklijke onderscheiding voor Arnoud Rodenburg

Algemeen
Arnoud Rodenburg is blij met zijn onderscheiding.
Arnoud Rodenburg is blij met zijn onderscheiding. (Foto: GvW-T)

Tijdens zijn afscheidsreceptie werd burgemeester Arnoud Rodenburg benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Jaap Smit, de commissaris van de Koning, speldde het eremetaal op de revers van een ontroerde burgemeester. De commissaris roemde de burgervader onder andere om zijn betrokkenheid, volharding en actieve aanpak.

Door Gemma van Winden-Tetteroo

Het was een druk bezochte maar vooral ook muzikale bijeenkomst, de afscheidsreceptie van burgemeester Arnoud Rodenburg. Hoewel de burgemeester pas op 30 juni officieel zijn ambtsketen aan de knotwilgen hangt, kon iedereen die dat wilde zaterdag jl. in de Oude Kerk van Maasland de burgemeester de hand schudden. Onder de glimmende kroonluchters waren diverse muzikale optredens, talloze hapjes en drankjes uit de regio en veel belangstellenden. Collega-bestuurders maar vooral veel inwoners van de drie dorpen maakten van de openbare uitnodiging gebruik.

Midden-Delfland moet groen blijven

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam sprak de scheidende burgemeester toe met lovende woorden. “We hebben visionaire mensen nodig. Die mooie gemeente van jou vormt de zuurstoflongen voor mijn stad. Het is goed om samen te werken om dit gebied groen te houden. Ik ben blij dat de commissaris van de Koning Jaap Smit hier ook aanwezig is, want ook hij vindt dat Midden-Delfland groen moet blijven.” Jaap Smit zelf beaamde dat en onthulde dat hij de passie van Arnoud Rodenburg, het varen, met hem deelt. “Je hebt vele gasten meegenomen op ’t water. Zo heb je Midden-Delfland gepromoot en op de kaart gezet. Niemand is erop uit dit gebied te schaden. De kracht van het gebied is de verbinding. Cittaslow versterkt die sociale cohesie. Dat is ook de Koning opgevallen. Het is mij dan ook een groot genoegen jou te mogen benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.”

Trots

Arnoud Rodenburg in zijn aansluitende speech: “Daar ben ik gewoon even stil van. We hebben samen met de inwoners Midden-Delfland gemaakt tot wat het nu is; het eerste Bijzondere Provinciale Landschap, de Nederlandse hoofdstad van Cittaslow. De 900 bladzijden van ‘het weekboek van de burgemeester’, die ik in die 18 jaar heb volgeschreven getuigen van allemaal mooie ervaringen. Soms was het moeilijk, soms was het heel moeilijk. Maar we kwamen er! Samen met onze inwoners. Maar ook samen met onze boeren, waar ik heel trots op ben!” Die opmerking werd gevolgd door een spontaan applaus vanuit het publiek. “Vergeet niet wat ik zelf ook aan den lijve heb ondervonden: De armen van de inwoners zijn sterker dan de overheid!”