Vijftig jaar Kleuterdag bij de brandweer van Den Hoorn

Algemeen
Spannend: spuiten met een echte brandweerspuit!
Spannend: spuiten met een echte brandweerspuit! (Foto: GvW-T)

Dat de brandweer niet alleen uitrukt om een brand te bestrijden, te assisteren bij calamiteiten of ongevallen bewijst de jaarlijkse Kleuterdag. Al vijftig (!) jaar verzorgt de vrijwillige brandweer in Den Hoorn die bijzondere gebeurtenis waar de kinderen nog heel lang over napraten. 

Door Gemma van Winden-Tetteroo

Vijftig jaar, reden genoeg voor een extra feestelijke Kleuterdag. Vrijwilligers waren al weken bezig met alle voorbereidingen. Ook nu zou het weer een onvergetelijke dag worden. Er waren maar liefst dertien groepen kleuters die met de brandweerauto van school gehaald werden. Spannend! Burgemeester Rodenburg kwam deze dag openen. Voor de kazerne stond een grote ballonnenboog en de deur naar de kazerne was afgesloten met een rood-wit lint met ‘50’ erop. Met een grote schaar, waar normaal gesproken auto’s mee worden opengeknipt om beknelde inzittenden te bevrijden, moest de burgemeester het lint doorknippen. Daarna mochten de kinderen met de burgemeester en de brandweerlieden op de foto.

Informatief

De kinderen van de groepen 1 en 2 van de basisscholen van Den Hoorn kregen allemaal een brandweerjasje aan en een mooie helm op. De nieuwe jasjes waren trouwens gesponsord onder andere door Naaiatelier ROVIGGO uit Den Hoorn. Daarna kwamen de brandweerslangen tevoorschijn en mochten de kinderen proberen een bal omhoog te spuiten. Grote pret want de juf stond aan de andere kant en zij werd flink natgespoten! Binnen in de garage en de kantine van de brandweer kregen de kinderen uitleg hoe je moet reageren als er brand is. Ook mochten ze een video kijken van brandweerman Sam. Tegelijkertijd werd de uitslag bekend gemaakt van de kleurwedstrijd. Voor de winnaars waren mooie en stoere prijzen beschikbaar gesteld. Toen de kinders alles gehoord en gezien hadden, werden zij weer via een omweg met de brandweerauto terug naar school gebracht. Een dag om nooit te vergeten! Al vijftig jaar lang.