Fanfare voor de Hoornse Vaart

Algemeen
De Maxima’s hebben weer wat leuks bedacht.
De Maxima’s hebben weer wat leuks bedacht. (Foto: GvW-T)

Er komt weer iets leuks in Den Hoorn. De Maxima’s zullen samen met de Knotwilgen de ‘Fanfare voor de Hoornse Vaart’ organiseren. Dus kom zaterdag 9 juli naar de Hoornsekade en geniet.

Door Gemma van Winden-Tetteroo

Ooit was de Hoornse vaart een drukke verkeersader om de bloemkolen, de radijzen en de komkommers van de tuinders naar de veiling te brengen. Dat gebeurde met een duwstok; bomen heette het. Weet u het nog? Op de kade fietste of liep ook Anna of Bertha Schenkeveld; alpinopet op het hoofd, zware tassen vol rammelende melkflessen in donkere tassen aan het stuur op weg naar de klantjes. Als de school uitging, zorgden klaar-overs dat de kinderen veilig de straat over konden steken om vervolgens het kippenbruggetje van ‘Faas Need’ te nemen en uit te waaieren over het dorp.

Dat alles, die pure nostalgie, wordt op zaterdagmiddag 9 juli bezongen door de Maxima’s die samen met de Knotwilgen een muzikale ode brengen aan de Hoornse Vaart. “Van oudsher het middelpunt van bedrijvigheid in Den Hoorn.” En zo komen de diverse activiteiten en de markante personen aan bod. “Het podium van de Maxima’s is deze middag een tuindersschuit,” zo laten ze weten, “gedurende het optreden dobberen we de vaart af. Met versterking door het koperwerk van de Knotwilgen. Het publiek kan de schuit volgen of zelf meepeddelen met kano, sup of opblaasboot. De start is bij de oude schoorsteen voor Hoornsekade 43. Verzamelen om 14.45 uur. Het vertrek is om 15.00 uur. Fietsen mogen niet mee. Tijdens de tocht, die ongeveer een uur zal duren, komen allerlei bijzondere evenementen op en langs het water en illustere dorpelingen op muzikale wijze voorbij. Het eindpunt is het kerkplein waar het loflied ‘Fanfare voor de Hoornse Vaart’ gespeeld wordt. Aansluitend is er gelegenheid om een drankje te drinken.”