De eerste elektrische vuilniswagen van Avalex werd op donderdagochtend 30 juni in gebruik genomen in Delft.
De eerste elektrische vuilniswagen van Avalex werd op donderdagochtend 30 juni in gebruik genomen in Delft. (Foto: Avalex)

Eerste elektrische vuilniswagen van Avalex in gebruik genomen

Algemeen

Op donderdag 30 juni is de eerste elektrische vuilniswagen van Avalex aan het werk gegaan. Het bedrijf heeft dit voertuig aangeschaft om zich voor te bereiden op de toekomst. Schoon, stil en zonder CO2-uitstoot gaat deze vuilniswagen in onze regio aan de slag. “Zo zetten zij stappen naar de toekomst!”

Directeur Avalex, mevrouw Dukker: “De eerste elektrische vuilniswagen bij Avalex is een bijzonder moment. Dit maakt dat we ons klaar maken voor een duurzame toekomst. Deze auto stoot geen CO2 uit en rijdt 100% op groene stroom. Hiermee loopt Avalex vooruit op de wens van de gemeenten om van binnensteden een uitstootvrije zone te maken. Het wordt wel even wennen voor onze chauffeurs om zo stil in te zamelen. Zij dragen met hun werk bij aan het gescheiden inzamelen van grondstoffen en dankzij dit schone voertuig, aan een duurzame en toekomst-proof leefomgeving.”

Avalex geeft uitvoering aan het Klimaatakkoord

In het Klimaatakkoord is gesteld dat mobiliteit schoner en slimmer moet. Hierin staan complexe doelen voor het reduceren van CO2 vanaf 2025. Door de sectortafel Mobiliteit is hiervoor een Brandstofvisie opgesteld, waar Avalex zich bij heeft aangesloten. Zero emissie-vuilniswagens dragen bij aan de vereiste CO2-reducering.


De elektrische vuilniswagen is te herkennen door de stilte bij het voorbijrijden, stilte bij het werken en aan de bijzondere bestickering - Avalex

Zero emissie-vuilniswagen

Een zero emissie-vuilniswagen als deze heeft meerdere voordelen:

- De luchtkwaliteit van steden wordt verbeterd
- Een elektrisch voertuig maakt minder geluid dan een gewone vuilniswagen
- Het voertuig laadt op door te remmen

De elektrische vuilniswagen heeft ook een nadeel: de rijafstanden zijn beperkt. Maar in binnenstedelijke gebieden, waar veel geremd wordt, zal hij dus ook sneller weer opladen en langer meegaan.

Nederlands product

Deze elektrische vrachtwagen is in Nederland ontworpen en geproduceerd door VDL en Daf en is de tweede generatie. In de eerste fase zijn vier voertuigen geproduceerd en getest. Op basis hiervan is een tweede generatie ontworpen, waarbij de rijafstanden bijna verdubbeld zijn door de 350kWh accu. Hiermee werd het voertuig ook geschikt voor de inzet in het Avalex-gebied. 

Voor restafval, PMD, GFT en papier

Het voertuig kan ingezet worden om onderlossende containers voor restafval, PMD, GFT en papier in te zamelen. De elektrische vuilniswagen onderscheidt zich door de stilte bij het voorbijrijden, stilte bij het werken en aan de bijzondere bestickering.

Avalex

Avalex is opgericht in 2001 en is het Regionaal Afvalinzamelbedrijf van de gemeenten Delft, Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland, Wassenaar, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg.

Afbeelding
Bestuurder MP3 aangehouden na dollemansrit Lotsweg Den Hoorn Algemeen 2 aug, 06:31
Afbeelding
Kunst in de Oude Kerk Maasland Algemeen 1 aug, 09:44
Afbeelding
Reinier de Graaf ziekenhuis breidt Moeder en Kindcentrum uit Algemeen 30 jul, 14:03
Afbeelding
Van het Kassie naar de Schuur Algemeen 29 jul, 18:58
Afbeelding
Ochtendvierdaagse in Schipluiden Algemeen 28 jul, 17:53
Afbeelding
Voltallig orkest Sinfonia Rotterdam treedt op op Markt in Delft Algemeen 27 jul, 14:02
Afbeelding
Extra dijkinspecties vanwege aanhoudende droogte Algemeen 27 jul, 13:58
Afbeelding
Immunotherapie thuis in plaats van in het ziekenhuis Algemeen 26 jul, 08:03
Afbeelding
Expositie Anja Eijgenraam in Hoornse bieb Algemeen 25 jul, 16:46
Afbeelding
GGD Haaglanden start met vaccinatie apenpokkenvirus Algemeen 25 jul, 12:00
Afbeelding
Zomerse foto’s in de krant Algemeen 23 jul, 18:38
Afbeelding
Zomeravondwandeling met Broekpoldergidsen Algemeen 23 jul, 10:30
Afbeelding
Koets raakt te water nadat paard in paniek raakt; koetsier bekneld onder koets in Maasland Algemeen 22 jul, 07:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Midden-Delfland

Op Rodi Midden-Delfland volg je het laatste nieuws uit Midden-Delfland. Rodi Midden-Delfland informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Midden-Delfland

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Midden-Delfland in je mailbox.