Nieuw college wil ondersteunen, faciliteren, initiatief nemen en uitvoeren

Algemeen
De drie fractieleiders van de coalitiepartijen samen met formateur Arne Weverling.
De drie fractieleiders van de coalitiepartijen samen met formateur Arne Weverling. (Foto: MS)

Het nieuwe college van Midden-Delfland omarmt nadrukkelijk de opdracht die de gemeente bij oprichting in 2004 meekreeg: Het waardevolle cultuurlandschap in stand houden, vernieuwen en leefbaar houden. Zo blijkt uit het coalitieakkoord op hoofdlijnen 2022-2026, dat de fractieleiders van de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 donderdag hebben gepresenteerd. 

Door Marc Schapers

In het akkoord staat dat Midden-Delfland ‘goud in handen heeft’, dat gekoesterd moet worden. Met dat ‘goud’ bedoelt het college het Bijzonder Provinciaal Landschap, de nabijheid van stad en platteland, de sterke sociale samenhang, de verenigingen en vrijwilligers, de maatschappelijke organisaties en de zorg voor buren, familie en de eigen woonomgeving. Al naar gelang het onderwerp ziet het college voor de gemeente een wisselende rol ‘die grofweg bestaat uit ondersteunen, faciliteren, initiatief nemen en uitvoeren’.

Menselijke maat

Het behoud van de kernwaarden van Midden-Delfland vraagt volgens het akkoord een pro-actief college en ambtelijke organisatie, die moeten investeren in het sociale netwerk, het lokale voorzieningenniveau en de menselijke maat als uitgangspunt nemen. Een gemeente die meedenkt, waarbij niet het beleid en de regelgeving centraal staan, maar de mens en het doel het uitgangspunt vormen van de gemeentelijke dienstverlening. 

Betaalbare woningen

De keuzes die het college maakt (behoud van het cultuurlandschap) betekent dat bouwen in het groen taboe blijft. Dat neemt niet weg dat er forse ambities zijn op het vlak van de woningbouw. Uitgangspunt is minimaal 60 procent sociale en betaalbare woningen bouwen, waarvan de helft huur- en de helft koopwoningen, ofwel 20 procent meer dan nu het geval is. 

Het streven is om tot 2030 gemiddeld 75 woningen per jaar op te leveren. Het college kiest onder meer voor de mix van huur- en koopwoningen omdat dit meer sturingsmogelijkheden biedt. Vooral belangrijk is dat de doorstroommogelijkheden worden bevorderd. De gemeenteraad ontvangt uiterlijk 1 maart volgend jaar een actualisatie van de Woonagenda met daarin maatregelen en mogelijkheden om sociale en betaalbare woningen voor de doelgroepen bereikbaar te houden.

Economisch verantwoord

De boeren in Midden-Delfland beheren en dragen bij aan de identiteit van het gebied. Daarom moeten zij in staat worden gesteld hun bedrijf economisch verantwoord te kunnen runnen. Innovatie van het landbouwbeleid is de basis om milieu en natuur te ontlasten en de voedselketen te verbeteren. Dit kan alleen als de veehouderij eerlijk wordt beloond voor de toegevoegde waarde die ze biedt. Het college ondersteunt daarom aanvullende verdienmodellen voor de boeren. Basis voor het beleid is en blijft het programma Duurzaam Boer Blijven, getracht moet worden dit te laten aansluiten op nationale en provinciale kansen.

Toerisme

Het landschap van Midden-Delfland is belangrijk voor de stedelijke omgeving van de gemeente. Het versterken en uitbreiden van het recreatieve netwerk voor wandelen, fietsen, varen, paardrijden en skaten moet een hoge prioriteit krijgen. Er moeten concrete plannen komen om de recreant duidelijker te vertellen wat waar te beleven valt, zorg ervoor dat het verhaal van Midden-Delfland en de interessante locaties verteld wordt. Het college wil aandacht voor het investeren in slow-toerisme op een manier die past bij Midden-Delfland.