GGD Haaglanden start met vaccinatie apenpokkenvirus

Algemeen
Afbeelding
(Foto: pixabay)

Vandaag - maandag 25 juli - start GGD Haaglanden in opdracht van het ministerie van VWS met vaccineren tegen het apenpokkenvirus.

GGD Haaglanden zal in samenwerking met verschillende HIV-behandelcentra in de regio gefaseerd starten met uitnodigen. Mensen, die het meeste risico lopen om besmet te raken met het apenpokkenvirus, ontvangen als eerste een uitnodiging voor een vaccinatie. Donderdag 21 juli zijn de eerste uitnodigingen verstuurd.

Annette de Boer DPG GGD Haaglanden: “Ik ben blij dat we kunnen beginnen met vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dit is echt in het belang van de publieke gezondheid.”

Uitnodiging

Op dit moment zijn veruit de meeste bevestigde besmettingen geconstateerd bij mannen die intiem contact hebben met andere mannen. Daarom is besloten als eerste de groep mannen uit te nodigen die seks hebben met mannen en PrEP- medicatie gebruiken. Daarna zal een bredere groep een uitnodiging krijgen.

Op donderdag 21 juli waren er 67 bevestigde besmettingen met het apenpokkenvirus in Haaglanden. Over het algemeen is het verloop van de ziekte mild. Een besmetting kan soms wel pijn en ongemak veroorzaken. Omdat het aantal bevestigde gevallen blijft toenemen, ook internationaal, is het belangrijk dat er bij klachten wordt getest. Het advies is om bij een besmetting drie weken in isolatie te gaan. Daarnaast is het dringende advies om geen intiem contact te hebben als je een risicocontact bent, óók als je bent gevaccineerd.

Het is niet mogelijk zelf een afspraak te maken voor een apenpokkenvaccinatie.

Virusinfectie

Apenpokken (monkeypox) is een virusinfectie. Meestal komt het virus alleen voor in Afrika, maar op dit moment verspreidt het zich ook door Europa. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel erg vervelend. Daarom is het goed om alert te zijn.

Als je apenpokken hebt, krijg je vaak eerst last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren en/of vermoeidheid. Deze klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat je het virus kreeg. Na een paar dagen krijg je een uitslag die zich over je lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes die uiteindelijk indrogen.

Meestal niet gevaarlijk

Het is voor het eerst dat er een monkeypox-virus rondgaat in Europa. Daarom is nog niet alle informatie bekend. Het virus lijkt voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer. Dat komt in Europa bijna nooit voor. Je kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken genees je vanzelf. Er zijn ook medicijnen die helpen.

Wat moet je doen?

Ben je ergens geweest waar iemand was met het virus? Let de weken daarna goed op of je klachten krijgt. Krijg je klachten? Bel dan meteen met de huisarts of de GGD. Ook als je twijfelt. Had je de afgelopen 3 weken (seksueel) contact met iemand met apenpokken? Dan geldt het strikte advies om af te zien van intiem contact of seksueel contact. Personen die risicocontact hebben gehad, krijgen het advies zich te laten vaccineren door de GGD. Heb je blaasjes op je lichaam, bel dan direct met je huisarts of GGD. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of rond de anus, penis of vagina. Ben je besmet met apenpokken? Dan moet je in isolatie en blijf je thuis tot je helemaal genezen bent. Je bent besmettelijk zolang je blaasjes hebt. Zo voorkom je de verspreiding van het virus. Zolang je symptomen hebt, kun je het virus namelijk doorgeven.
Kleine kinderen met blaasjes hebben in vrijwel alle gevallen waterpokken. Je hoeft voor kleine kinderen geen contact op te nemen met de huisarts, tenzij je de afgelopen drie weken in Centraal of West-Afrika bent geweest, of de afgelopen drie weken contact had met iemand met apenpokken.