Landschapselementen aan de Oostveenseweg

Algemeen
Het informatiebord aan de Oostveenseweg.
Het informatiebord aan de Oostveenseweg. (Foto: GvW-T)

Vroeger werden de koeien gemolken ‘in de bocht’. Voor de boeren uiteraard een bekend begrip, voor anderen klinkt het wellicht vreemd in de oren. Toch was het onderdeel van onze agrarische historie. Uitleg is te vinden op het informatiebord aan de Oostveenseweg. De realisatie van het informatiebord is een stap in het project Herstel Landschapselementen.

Door Gemma van Winden-Tetteroo

Het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland ontvangt ruim € 1,4 miljoen voor investeringen in de biodiversiteit en de versterking van het agrarisch veenweidelandschap. Deze subsidie komt voort uit een Europees subsidieprogramma (POP3) voor het ontwikkelen, verduurzamen en innoveren van het Nederlandse platteland. In dat kader werd onlangs het informatiebord over het project Herstel Landschapselementen Oostveenseweg geplaatst. Om precies te zijn op de perceelontsluiting naar de boerderij aan de Breeweg 3. Dit initiatief is een van de deelprojecten van het POP3 project Biodiversiteit, waar onder andere ook de pluktuin aan de rand van Schipluiden onder valt.

Op het bord wordt gerefereerd aan het historische polderlandschap waar nog steeds sporen van terug te vinden zijn. Stichting Midden-Delfland is Mensenwerk heeft enkele agrarische landschapselementen, die herinneren aan het boerenleven van weleer, geadopteerd om op te knappen en zodoende levend te houden voor de komende generaties. Aan de Oostveenseweg wijst het bord op enkele rijen knotwilgen en geriefbosjes. De wortels van de karakteristieke wilgen houden de zanderige bodem van de kreek rug in het landschap vast. De bomen bieden beschutting aan de koeien die tijdens hun weidegang niet op de boerderij gemolken werden maar in een ‘melkbocht’, een locatie aan de rand van de weide. Tot ver in de 20e eeuw werden deze melkbochten gebruikt.