Bekende kinderboekenschrijvers brengen leesplezier op 35 scholen

Algemeen
Door lezen worden kinderen sterker in taal.
Door lezen worden kinderen sterker in taal. (Foto: Chris van Houts)

Vanaf volgende week gaan 31 bekende kinderboekenschrijvers met het Halfjaarprogramma van De Schoolschrijver aan de slag in het basisonderwijs, om kinderen met plezier te laten lezen en schrijven. Een van de scholen die meedoet is Het galjoen in Den Hoorn.

Het gaat niet goed met lezen in Nederland: kinderen lezen te weinig en veel kinderen vinden lezen niet leuk. Dat heeft een negatief effect op hun taalvaardigheid en dat is terug te zien aan de zorgelijk stijgende laaggeletterdheid van de Nederlandse bevolking. Om dat tij te keren biedt De Schoolschrijver lesprogramma’s voor het basisonderwijs, waarin kinderboekenschrijvers de hoofdrol spelen. Bij het Halfjaarprogramma krijgen kinderen op scholen met de hoogste percentages taalachterstand wekelijks les van een schrijver. De Schoolschrijvers delen met de kinderen hun verbeeldingskracht, passie voor taal, boekentips en hun schrijfgeheimen. Er doen 31 bekende kinderboekenschrijvers mee, onder wie Anke Kranendonk, Chinouk Thijssen, Henna Goudzand, Iven Cudogham, Lydia Rood, Marcel van Driel, Marlies Verhelst en Ruben Prins. Marte Jongbloed, die voor twee van haar boeken over de avonturen van Herre de Pluim van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury kreeg, komt naar OBS Het Galjoen in Den Hoorn.

De Schoolschrijver
Stichting De Schoolschrijver richt zich op het bevorderen van het lees- en schrijfplezier en de lees- en schrijfvaardigheid van kinderen middels creatief taalonderwijs. Naast het Halfjaarprogramma voor basisscholen met een hoog percentage leerlingen met een taalachterstand, heeft De Schoolschrijver een divers aanbod van digitale programma’s voor lezen en schrijven die basisschoolkinderen taalsterk maken.