Maaslandse Base geconfronteerd met sextortion in escaperoom Bl@ckmail

Algemeen
Samen proberen de problemen op te lossen!
Samen proberen de problemen op te lossen! (Foto: GvW-T)

De jongeren van de jeugdsoos The Base in Maasland kregen afgelopen zaterdag een flinke noot te kraken. In de mobiele escaperoom van de politie moesten zij allerlei problemen oplossen om een fictief leeftijdgenootje te helpen dat afgeperst werd voor online naaktfoto’s.

Gemma van Winden-Tetteroo

Jongeren gooien massaal allerlei foto’s op het internet. Gewoon omdat het leuk is. Toch is dat niet zonder gevaar. Er kan behoorlijk misbruik van gemaakt worden. Om bewustwording te creëren onder jongeren van 13 tot 25 jaar heeft de politie een mobiele escaperoombus ontwikkeld waarin het spel ‘Bl@ckmail’ gespeeld kan worden. Het gaat hierbij om cibercrime en specifiek om sextortion.
Maar wat is sextortion? De politie meldt: “Sextortion is afpersing met een seksueel getinte foto of video van het slachtoffer. Dit kan een naaktfoto of video van het slachtoffer zijn, maar het kan ook zijn dat webcambeelden van iemand zo gemonteerd worden dat het lijkt alsof het slachtoffer seks heeft met een minderjarige, zodat ook op deze manier gechanteerd wordt met het online zetten van materiaal.” En daar wil de politie voor waarschuwen. Daar is een spel in de mobiele escaperoom een prima aanleiding voor.

Dreiging
En dus heeft de leiding van The Base, in samenspraak met de wijkagent Pieter Stolze en twee collega’s van hem, Cees en Rob, de avond voor de jongeren georganiseerd. Het draaide deze avond om Marije, een meisje dat pikante foto’s van zichzelf in de cloud had gezet. Op een dag krijgt ze een bericht van een hacker dat hij beschikt over de foto’s. Hij dreigt, als zij niet heel snel een groot bedrag aan bitcoins betaalt, de foto’s online te zetten en te delen met Marije’s ouders en vrienden. Het meisje is ten einde raad. De jongeren van The Base kunnen haar helpen door in 15 minuten vier codes te kraken.

Codes
Ze gaan in groepjes van vier de escapebus in en moeten beginnen met een memory. Het is duidelijk dat het tijdwinst oplevert als zij samenwerken. “Onthoud jij de logo’s van snapchat, dan doe ik die van instagram en jij…” Dat werkt. Ze krijgen een code op het scherm en gaan gillend en onderzoekend verder. Codes op mobiele telefoons, data die alleen te lezen zijn met een UV lamp, de jongeren worden behoorlijk aan het werk gezet. Uiteindelijk lukt het alle zeven groepjes om binnen de juiste tijd de codes te kraken. Bravo!

Zoek hulp
De escaperoom wordt begeleid door de politie. “Je weet nooit of er een kind tussen zit dat zelf gechanteerd wordt. Dan moet er een professional aanwezig zijn,” zo zegt Jeffrey van de leiding van The Base. Daar wordt na afloop ook door de wijkagent op gewezen. Hoe zorg je voor digitale veiligheid, wat doe je met schaamte, waar kun je terecht als je toch slachtoffer van cybercrime of sextortion bent geworden?
De wijkagent benadrukt: “Let op wat je op internet zet. Zelfs als je een foto in een keurige bikini plaatst, kan dat aanstoot geven tot meer. Scherm je gegevens af, denk goed na aan wie je de foto’s stuurt. Zorg voor een sterk wachtwoord en wissel dat steeds.”
En overkomt het je toch, zoek hulp. Zoek meteen hulp bij je ouders, een docent die je vertrouwt of de politie. Dat laatste kan ook anoniem als je je schaamt of het te eng vindt.

Leren
De jongeren vonden het een heel gave avond en hopelijk zet deze activiteit hen aan tot nadenken voordat ze iets op internet zetten. “We hopen dat we ze net dat zetje in de goede richting hebben gegeven. En dat ze hier van leren.” In ieder geval was het al in de bus duidelijk dat samenwerken het sleutelwoord is en dat je systematisch te werk moet gaan wil je de codes oplossen.

Werkt u met jongeren en bent u geïnteresseerd in de mobiele escaperoom? Neem dan contact op via escaperoom.digitale-opsporing.amsterdam@politie.nl.