Centrumplan blijft gemoederen bezighouden

Algemeen
Wethouder Wendy Renzen.
Wethouder Wendy Renzen. (Foto: Gemeende MD)

De gemeenteraad van Midden-Delfland heeft dinsdagavond, zij het niet van harte, ingestemd met het collegevoorstel ‘Vaststelling wijziging exploitatieplan Centrumplan Den Hoorn’.

Marc Schapers

Het Centrumplan Den Hoorn is al jarenlang een hoofdpijndossier voor zowel de gemeente als de andere betrokken partijen. Deze vierde(!) wijziging van het exploitatieplan was nodig omdat ontwikkelaar GAM van Leeuwen en Plus Vastgoed eerder beroep hadden aangetekend bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen de in 2020 vastgestelde versie van het exploitatieplan. In augustus 2022 oordeelde de Raad van State dat zes van de twintig door Plus en Van Leeuwen ingediende beroepsgronden gegrond waren en veertien ongegrond. En kreeg de gemeente opdracht het exploitatieplan binnen een half jaar op deze zes punten aan te passen. Het Centrumplan Den Hoorn is uitgegroeid tot een ingewikkelde juridische strijd die voor een leek, dus ook voor gemeenteraadsleden, nog nauwelijks valt te doorgronden. Een van de raadsleden formuleerde het als volgt: “Misschien heeft de advocaat van de gemeente gelijk, misschien die van Van Leeuwen en Plus. We kunnen het door de complexiteit simpelweg niet beoordelen.” 

Geen uitstel

Gedurende de vergadering werd wel duidelijk dat verantwoordelijk wethouder Wendy Renzen (VVD) er niets voor voelt het besluit over het gewijzigde plan nog eens een of twee maanden uit te stellen, zoals gesuggereerd door advocaat Valentijn Leijh, die bij het begin van de raadsvergadering insprak namens Plus en Van Leeuwen. Dat uitstel kan volgens hem een beter plan opleveren, waarin beide partijen precies weten waar zij aan toe zijn. Ook verschillende raadsfracties vroegen zich af waarom uitstel niet mogelijk is. Niek Knaap (OGP): “Waarom zou een maand vertraging uitmaken in een proces dat al tien jaar duurt?” Daar tegenover vroeg VVD-fractieleider Jacob van der Eijk zich af of in die maand iets bereikt zou kunnen worden wat in al die jaren niet is gelukt? Neil Ruiterman (Mijn Partij) zei in zijn bijdrage dat hij zich als raadslid niet serieus voelde genomen door de wethouder: “Een maand extra om nog eens goed naar het plan te kijken én laten we zien dat de inwoners van Den Hoorn en Plus en Van Leeuwen serieus nemen, lijkt me niet te veel gevraagd.” 

Wethouder Renzen in haar antwoord: “We zitten in een juridische procedure, Plus en Van Leeuwen willen dat we als gemeente die procedure verliezen. Deze materie hoort besproken te worden in een rechtbank, niet in deze raadszaal.” Met uitzondering van Mijn Partij stemden de raad tenslotte in met het voorstel.