Kerkbalans; er bloeien nog veel mooie bloemen in Gods tuin

Algemeen
Melchior Kerklaan brengt graag de Actie Kerkbalans onder de aandacht.
Melchior Kerklaan brengt graag de Actie Kerkbalans onder de aandacht. (Foto: GvW-T)

Melchior Kerklaan (53) is sinds september 2019 lid van het pastorale team voor de parochies Sint Ursula en Onze Lieve Vrouw van Sion. Hij wil graag de Actie Kerkbalans onder de aandacht brengen. Want onder het motto: ‘Geef vandaag voor de kerk van morgen’ hoopt men de kerk levend te houden. Naast financiële ondersteuning zijn vrijwilligers ook van harte welkom!

Gemma van Winden-Tetteroo

Onze Lieve Vrouw van Sion omvat de gemeenschappen Maasland, Den Hoorn en Schipluiden. Het pastorale team van de katholieke kerk bedient ook de parochie Sint Ursula in Delft. Elk jaar in januari start de Actie Kerkbalans. Dat gebeurde officieel vorige week in Maasland in de Maria Magdalenakerk. “Een heel mooie viering in aanwezigheid van de bisschop en het fantastische koor Let’s Sing Together en St. Caecilia. De kerk is een plek van ontmoeting en inspiratie. Je mag er tijdens de vieringen de liefde van God ontvangen en de rest van de week mag je die doorgeven! Dat hopen we nog heel lang te mogen blijven doen. Om onze parochie in stand te houden hebben we inderdaad uw financiële steun heel hard nodig.”

In rook opgegaan
Diaken Melchior Kerklaan heeft de afgelopen weken zijn verbazing uitgesproken over de 110 miljoen die aan vuurwerk de lucht in geschoten werd. “Als wij daar een deel van hadden gekregen, dan zou dat niet in rook zijn opgegaan. Wij zouden er heel veel goeds mee kunnen doen. Sommige mensen in onze parochie hebben het heel erg goed. Zij gaan meerdere keren per jaar op vakantie. Anderen niet. De kerkbijdrage is niet verplicht en dat is maar goed ook, het zijn immers dure tijden. We vragen dan ook een bijdrage naar draagkracht. En heeft u niets, dan kunnen wij misschien ú helpen. Want ook dat is kerk zijn: omzien naar elkaar en hulp bieden.”

Gods tuin
“Sinds de jaren ’60 is het kerkbezoek teruggelopen. Dat viel in het begin nog niet zo op. In die tijd was de Kerkbalans ook niet zo belangrijk; dat geld kwam toch wel. Nu is dat heel anders. We moeten ieder jaar weer knokken om de begroting rond te krijgen. Dat gaat net. Of net niet. We zitten echt op een omslagpunt. We zijn met een steeds kleinere groep mensen waarmee we de kar moeten trekken. Enerzijds zijn er veel minder voorgangers en anderzijds is er niet voldoende geld om mensen aan te trekken. Natuurlijk heeft de kerk ook, net als ieder ander, te maken met steeds hogere uitgaven voor energie en andere kosten die stijgen. En eerlijk is eerlijk, de oudste generatie bracht doorgaans het meeste geld binnen. Dat is echt een omgekeerde piramide. Terwijl we wel erg ons best doen om ook de jongeren aan te trekken. Met succes! Kijk naar Rock Solid in Schipluiden, naar de enthousiaste Hoornse vrijwilligers die allerlei activiteiten organiseren, zoals het Schaduwtheater a.s. zaterdag, en naar het meidenkoor in Maasland. Zomaar wat voorbeelden. De diverse bijeenkomsten zijn echt heel leuk voor de jeugd. Kom eens kijken, probeer het eens! Zo willen we de kerk weer van onderaf opbouwen, samen met jonge ouders. De kerk heeft de laatste jaren erg onder vuur gelegen, dat heeft de situatie geen goed gedaan. Maar geloof me, er zijn nog heel wat mooie bloemen te plukken in Gods tuin!”

Niet alleen geld maar ook vrijwilligers
Diaken Melchior Kerklaan bevestigt dat de Actie Kerkbalans heel belangrijk is. “Maar de mensen maken de kerk. We zouden heel graag versterking van vrijwilligers hebben, op allerlei fronten. Dus heeft u wat tijd over, dan komen wij graag met u in gesprek. U krijgt er heel veel voldoening en dankbaarheid voor terug.”