Donateursconcert Harmonie Masalant: Ode aan de Gaag

Algemeen
Boudewijn Ruigrok bij de Gaag in Maasland.
Boudewijn Ruigrok bij de Gaag in Maasland. (Foto: GvW-T)

Hoe vaak is een belangrijke rivier of ander water onderwerp van mooie muziekstukken geweest? Natuurlijk denk je daarbij als eerste aan An der schönen blauen Donau van Strauss maar sinds kort heeft onze Gaag ook een eigen muziekcompositie. Gemaakt door niemand minder dan oud-Schipluidenaar Boudewijn Ruigrok. Zijn compositie wordt vertolkt door het harmonieorkest Masalant tijdens het donateursconcert op 25 maart aanstaande. Komt u ook?

Gemma van Winden-Tetteroo

In het kader van ‘Ode aan Midden-Delfland’ schreef Boudewijn Ruigrok op verzoek van Flip van der Eijk van Arti Delflandiae een muziekstuk met als thema: ‘Weer thuis bij de Harmonie’.
Dat vraagt wel enige uitleg! In Maasland begonnen de gebroeders Ab en Wim Vos als jochies lang geleden bij de harmonievereniging hun muzikale carrière. Zij bleken zeer talentvol, doorliepen het conservatorium en speelden bij beroemde orkesten en ensembles. Inmiddels zijn de heren met pensioen en treden zij nog als liefhebbers op als duo VosBros. Zij zullen samen met harmonieorkest Masalant in hun geboorteplaats een muzikale avond verzorgen voor ‘Ode aan Midden-Delfland’. Omdat het thema de naam ‘Weer Thuis bij de Harmonie’ meekreeg, moest daar toch iets speciaals voor geschreven worden. En zo kwam men bij Boudewijn Ruigrok terecht. Hij groeide op in Schipluiden en tja, zowel Schipluiden als Maasland worden doorsneden én verbonden door de Gaag. Het resultaat is ‘Vijf Gaag-miniaturen’.

Herinneringen
Boudewijn kreeg van Arti Delflandiae de vrije hand en ging aan de slag. “Bij het schrijven aan de compositie voor dit onderwerp, dacht ik uiteraard aan mijn eigen herinneringen aan ‘thuis’. Daar liep de Gaag als een rode draad doorheen. Een vijftal stond model en zij dienden als inspiratie voor mijn muzikale compositie,” zo vertelt Boudewijn, “ze kregen de namen Schuit, Grote Lisdodde, Waterkip, Mist en Haven mee.” Flip van der Eijk heeft inmiddels het één en ander gehoord en is aangenaam verrast. Het blijft toch steeds spannend hoe het resultaat is. Hij heeft er alle vertrouwen in dat het straks, tijdens het concert van 25 maart, een prachtig geheel is met de andere werken die het harmonieorkest ten gehore zal brengen. Overigens heeft Masalant allemaal muzikale uitdagingen op het programma staan die met thuiskomen en water te maken hebben. Dus wie weet komt An der schönen blauen Donau ook wel naar voren.

Verbinding
Het zal ongetwijfeld een prachtige avond worden, op 25 maart. Het concert is in de Oude Kerk van Maasland dus er is ruimte genoeg. Naast het harmonieorkest Masalant zal ook JEM, het Jeugd Ensemble Maasland, en de blokfluitgroep optreden. “Muziek is ontzettend belangrijk voor iedereen maar zeker ook voor jeugd en jongeren. Muziek verbindt, het leert samenspelen,” zegt Flip van der Eijk. Masalant treedt regelmatig op tijdens evenementen. “De vereniging draagt bij aan de muzikale ontwikkeling van de jeugd. Net als Muziek in de Klas. Tijdens het donateursconcert speelt Ab Vos klarinet en Wim Vos verzorgt het slagwerk.

Kaarten
Het concert begint om 19.30 uur. Toegangskaarten kosten €10,- maar kinderen tot 16 jaar mogen gratis naar binnen. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal en via secretaris@masalant.nl. Graag contant betalen, er is geen pinmogelijkheid.