Gaat goedlopende kringloopmarkt verdwijnen?

Algemeen
Een deel van het enthousiaste vrijwilligersteam.
Een deel van het enthousiaste vrijwilligersteam. (Foto: GvW-T)

Kringloop Schipluiden is een begrip in het dorp geworden. Een grote groep enthousiaste vrijwilligers zet zich al jaren in met als resultaat: veel voldoening, uiterst tevreden klanten en jaarlijks een heel groot bedrag voor de Dorpskerk van Schipluiden. Want daar gaat alle opbrengst naar toe. Maar het voortbestaan van de kringloopmarkt is ernstig bedreigd!

Gemma van Winden-Tetteroo

Het is zo’n leuke gewoonte: elke tweede en vierde zaterdag van de maand en iedere dinsdag even lekker kunnen snuffelen tussen de zorgvuldig uitgestalde spullen van de kringloopmarkt schuin achter de supermarkt in Schipluiden. Alles staat even netjes geordend. De spullen zijn schoongemaakt, gecontroleerd en heel. En het leuke is natuurlijk ook dat al het geld (en dat is echt verbazend veel) wat er opgehaald wordt regelrecht naar de monumentale Dorpskerk gaat. Heerlijk om kinderspeelgoed in te ruilen voor iets ‘nieuws’ als je koters erop zijn uitgekeken. Nieuwe boeken, een leuk servies? Glazen, puzzels, creaspullen, sieraden, tassen, je kunt het zo gek niet bedenken of het was er wel. Helaas komt er waarschijnlijk een einde aan dit prachtige initiatief. Tenzij iemand een geschikte ruimte aan kan dragen.

Hof van Keenenburg
De organisatie vertelt: “De bouw van het Hof van Keenenburg aan de Kasteellaan is in een stroomversnelling gekomen en daarvoor moet het achterste gedeelte van het voormalige Jeugdhuis gesloopt worden. Alhoewel wij, het team van vrijwilligers van de kringloopmarkt, wisten dat het gebruik van het Jeugdhuis tijdelijk was, heeft de kringloopmarkt er ruim 5 jaar tot volle tevredenheid van vrijwilligers en bezoekers, gebruik van kunnen maken.

Groot gemis
Het zal voor veel inwoners en bezoekers een gemis zijn als de kringloopmarkt er niet meer zal zijn. Pogingen om elders ruimte te vinden zijn tot n u toe op niets uit gelopen, de kringloopmarkt dreigt hierdoor te verdwijnen. Misschien dat er een doorstart in afgeslankte vorm zal zijn maar zekerheid is daar nog niet over. Het team van vrijwilligers is duidelijk teleurgesteld door al deze ontwikkelingen en dankt alle bezoekers voor de gezellige en sociale ontmoetingen in de kringloopmarkt.

Gezien de hoeveelheid spullen die door de bewoners van Schipluiden en omstreken zijn ingebracht, heeft de kringloopmarkt ook bijgedragen aan de vermindering van de afvalstroom richting Avalex. En, in de lijn en gedachte van CittaSlow, de grondstoffen werden voor hergebruik uitgesorteerd. Ook daar mag de gemeente rekening mee houden en misschien mee kunnen denken in oplossingen.”