Alles voor kinderen: Het Kleine P-rijsje in Den Hoorn

Algemeen
Vrijwilligers staan in en rond De Rijstuin met Het Kleine P-rijsje.
Vrijwilligers staan in en rond De Rijstuin met Het Kleine P-rijsje. (Foto: GvW-T)

Heeft u kinderen of kleinkinderen en vindt u het leven al duur genoeg, dan kunt u elke eerste vrijdag en zaterdag van de maand terecht bij Het Kleine P-rijsje in Den Hoorn. Al vanaf 2015 zijn daar talloze boeken, speelgoed, kledingstukken en schoentjes te koop. Leuk om eens kennis te maken met Renate Collee van de organisatie.

Gemma van Winden-Tetteroo

Renate vertelt:”Ik las een boek over eerlijke kleding en dat tweedehands kleding de meest duurzame manier is om met kleding om te gaan. Hoe leuk zou het zijn een plek in het dorp te creëren waar dit verkocht zou worden, waar mensen elkaar zouden kunnen ontmoeten en waar jongeren aan een grote tafel hun verhaal konden doen. Dus een tweedehands winkel met als nevenfunctie een sociale ontmoetingsplek. Toen bleek dat met name Krijn Kooij vanuit de kerkenraad ook met het idee bezig was een kringloopwinkel/markt te starten om extra opbrengst te genereren voor de kerk en voor goede doelen. Zo sta je als kerk met twee benen in de maatschappij, met de deuren open.”

Let op: veranderde data
Er werden plannen gesmeed maar er was helaas geen betaalbaar onderkomen te vinden. Ook moest er ergens opslag geregeld worden. Uiteindelijk is het gelukt een ruimte te krijgen in de Rijstuin waar alle spullen in bananendozen een plekje konden krijgen. “Op vrijdagmorgen worden de dozen uit de opslag gehaald en alles op tafels uitgestald. Vrijdagmiddag en zaterdagochtend zijn we open voor verkoop en zaterdagmiddag is alles in een uurtje weer opgeruimd.”
Er werd gekozen voor uitsluitend kinderspullen. “Vanwege de beperkte ruimte en omdat kinderen hard groeien. We proberen ivm de beperkte opslagruimte niet teveel meubilair te hebben (al hebben we altijd wel wat bedjes staan en soms een commode). Zolang het in de opslag past nemen we het aan. Alles wat bij ons niet wordt verkocht brengen we naar Dorcas.” Normaal gesproken kunt u terecht op elke eerste vrijdag van de maand van 13.30 tot 17.30 uur en de dag erna van 09.00 tot 12.00 uur. In verband met Pasen is de volgende kinderbeurs op 31 maart en 1 april.

Trots
Zo’n twintig vrijwilligers wassen de kleding, kijken het na, regelen dozen en transport, helpen met opbouwen en wegruimen of maken een praatje met de klanten. Nieuwe vrijwilligers zijn natuurlijk altijd welkom! “Al is het maar een uurtje helpen opruimen! We heten ‘Het Kleine P-rijsje’  vanwege de kleine prijs die voor de spullen wordt gevraagd maar ook is het een verwijzing naar het gebouw De Rijstuin, (dat is genoemd naar een ruimte waar rijshout lag opgeslagen) en naar een beginnende scheut of twijg aan een boom. We zijn heel blij dat onze Kinderbeurs uitgegroeid is tot een volwaardige boom! De meeste mensen in de omgeving weten ons te vinden maar we zien ook steeds weer nieuwe gezichten. We zijn trots op de opbrengst, zelfs in coronatijd hebben we met dichte deuren veel spullen verkocht.

Spullen inleveren
“Mensen die kleding, speelgoed of andere kinderspullen willen inleveren kunnen dat doen tijdens openingstijden. We houden van nette kleding zonder vlekken en gaten, hele puzzels en heel speelgoed. Mocht het inleveren tijdens openingstijden niet lukken dan kan er altijd contact worden opgenomen via www.woudtsekerk.nl/activiteiten/kinderbeurs of mail naar kinderbeurs@woudtsekerk.nl

Zie ook elders in deze krant voor o.a. de goede doelen!