De Pynas gaat weer helemaal leven! Ook met Koningsdag!

Algemeen
Charlotte en Ricardo zijn trots op ‘hun’ Pynas. Foto:
Charlotte en Ricardo zijn trots op ‘hun’ Pynas. Foto: (Foto: GvW-T)

Charlotte van Eijmeren (24) en Ricardo Straver (23) zijn sinds een half jaar de trotse nieuwe eigenaren van café De Pynas in Maasland. Naast de ideeën voor een bruisende toekomst voor hun taverne hebben zij met name ook leuke plannen voor een heel gezellige Koningsdag. Tijd dus om even kennis te maken.

Gemma van Winden-Tetteroo

De jonge ondernemers lieten er geen gras over groeien toen zij vorig jaar De Pynas overnamen van Sylvia Szalai. Door alle ellende rondom corona kwam de kroeg in 2021 te koop. Charlotte en Ricardo hebben beiden ervaring in de horeca en de evenementenwereld. Ze wilden heel graag voor zichzelf beginnen en toen er een bordje met ‘Te koop’ op de ramen van De Pynas geplakt werd, bleek dat hun kans te zijn. Na het tekenen van de contracten staken zij onmiddellijk de handen uit de mouwen om hun eigen draai aan hun droom te geven. Met respect voor de details van het monumentale pand. De meeste ornamenten en de bar werden grondig gerestaureerd. Modern authentiek, zo noemen ze het zelf. De sanitaire voorzieningen werden wel helemaal vernieuwd. Verder bleef De Pynas gewoon De Pynas. Een taverne. “Je moet niet het wiel opnieuw willen uitvinden. Een nieuwe band eromheen leggen is voldoende,” zo zegt Ricardo. Het jonge stel woont boven de zaak. “Zo’n restauratie en verbouwing is wel een goede test voor je relatie. De Pynas is nu ook een restaurant. Het liefst willen we de huiskamer van Maasland worden. We hebben ook een gelagzaal, een mooie plek voor samenkomsten.”

Geschiedenis
Het verhaal gaat dat Napoleon hier ooit geslapen heeft. Daarom heeft een schets van deze kleine Franse overheerser een plekje gekregen aan de muur. Charlotte en Ricardo genieten van de geschiedenis van hun pand. In het boek van Fred Louter over de Maaslandse middenstanders lezen we dat café De Pynas een herberg was. Op de bovenverdieping werd tot 1874 vergaderd en recht gesproken door Schout en Schepenen. Er werden ook huwelijken voltrokken en de gemeenteraad vergaderde er. Midden vorige eeuw was Niek van Mil eigenaar. Hij hield achter het woonhuis naast het café een paar koeien. Ook werden tot die tijd vlakbij De Pynas de koetsen gestald van de boeren die naar de kerk gingen. In 1951 verkocht Niek het pand aan W. Gelauff die er een slijterij bij maakte.

Lekker, Gezellig!
En nu is het dus in handen van jonge enthousiaste mensen. “We willen met name met Koningsdag weer helemaal uitpakken. Ons motto: “Lekker, Gezellig!” We gaan het Pynasplein achter onze taverne omtoveren tot een geweldige feestplek met statafels, een podium en barretjes. Er komen verschillende artiesten en we maken er een leuke happening van. Op het plein is het feest van 15.00 tot 20.00 uur en daarna gaan we binnen gezellig verder. We hebben er ontzettend veel zin in!” Dat komt vast goed! Zie ook de advertentie elders in deze krant.