Aziatische hoornaar afl. 3

Column
Afbeelding
(Foto: Dominique Soete)

Pingpongballen zoeken

De winter loopt ten einde. In deze periode komen de jonge koninginnen hun schuilplaats uit en gaan op zoek naar een geschikte plek om een embryonestje te bouwen. 

Een embryonestje is ongeveer zo groot als een pingpongbal, grijsbruin van kleur en gemaakt van een soort papier-maché. In dat nestje bouwt de koningin een klein stukje raat en daarin legt ze een paar eitjes. Ze verzorgt het nest en als de eitjes zijn uitgekomen vliegt ze uit en gaat ze op zoek naar voer. Zijn de larven eenmaal veranderd in jonge werksters, dan gaat de koningin de deur niet meer uit. De werksters doen vanaf dit moment al het werk en de koningin legt eitjes. Na verloop van tijd wordt het nest te klein, de hoornaars bouwen nu een groter nest en gaan verhuizen. Op het nieuwe adres gaat de koningin door met leggen. Dag in dag uit. Tot het nest zo groot is als een skippybal en er duizenden werksters in zitten.

Het is aan ons om de embryonestjes te vinden en te verwijderen voor het zover is. Die embryonestjes zijn ongeveer zo groot als een pingpongbal. Ze zitten over het algemeen op door mensen gebouwde ruimtes: dakranden, vogelhuisjes (ongeveer 30% van de nestjes zit in vogelhuisjes!), carports, overkappingen, insectenhotels enz.

Als u een nestje vindt dan kunt u dat zelf verwijderen. Dat kan zonder risico want koninginnen steken niet. Plaats een jampot over het nestje, druk het tegen de muur en snij het nestje los met een plamuurmes. Haal het nestje van de muur met het plamuurmes er op en doe dan snel het deksel er op. Zit de koningin er in, leg het potje dan 48 uur in de vriezer. De koningin slaapt rustig in en de klus is geklaard.

Mocht u in deze periode een foeragerende koningin tegenkomen, maak dan een foto en upload die naar Waarneming.nl.

Succes!

Arend Oosterlee,

Imker in Maasland