Westlandse kastelen en hun bewoners

Cultuur
In het Westland hebben vanaf de Middeleeuwen rond de zeventig kastelen gestaan,.
In het Westland hebben vanaf de Middeleeuwen rond de zeventig kastelen gestaan,. (Foto: PR)

In het Westland hebben vanaf de Middeleeuwen rond de zeventig kastelen gestaan, waarvan er veel werden bewoond door adellijke families. Van deze doorgaans imposante gebouwen met slotgracht is weinig overgebleven. Harry Groenewegen uit Naaldwijk is gefascineerde door het leven op deze feodale burchten.

Op woensdag 19 april houdt Groenewegen voor het Genootschap Oud Westland in Honselersdijk een lezing, waarin hij tien belangrijke Westlandse kastelen bespreekt. Hij beantwoordt een aantal vragen zoals: Wat is een kasteel, waar hebben ze gestaan en wat is er nog van te zien.

Levendig
Het zal niet alleen over de ‘stenen’, de gebouwen, gaan maar zeker ook over de bewoners. Groenewegen zal een levendig beeld scheppen van het leven van de adel in het tijdvak 1000-1572, waarbij diverse aspecten van hun leven aan bod komen. Hoe kwam de adel aan zijn inkomsten, welke ambten bekleedden zij en welke huwelijken gingen zij aan om hun macht te vergroten? Naast hun burcht had de adel vaak woonhuizen in de stad en begunstigden zij kerken en kloosters, waar zij vaak hun laatste rustplaats vonden. Zij gaven ook opdrachten aan schilders en boekdrukkers, waardoor zij hun stempel drukten op het artistieke en intellectuele leven van hun tijd.

Hemelsblauw
De lezing vindt plaats op woensdag 19 april in Hemelsblauw, Poeldijksepad 1A, 2675 CL Honselersdijk. De lezing begint om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.30. Niet leden betalen een bijdrage van € 4,- voor de koffie.