Koningsdag Zuid-Holland, dit is er te doen!

Cultuur
Touwtjespringen in Rijswijk met Koningsdag.
Touwtjespringen in Rijswijk met Koningsdag. (Foto: Robert Heijdemann)

Wat is er te doen tijdens Koningsdag 2023 in Zuid-Holland? Van Den Haag en Rijswijk tot Hoek van Holland, Maassluis en Westland: in dit artikel vind je hét ultieme overzicht van de allerleukste programma’s van Koningsdag 2023 in jouw regio! Waar ga jij dit jaar heen?

Wat is er te doen in Schipluiden, Maasland en Den Hoorn op 27 april 2023? Waar vind je vrijmarkten in Den Haag dit jaar? En waar kun je in Schiedam je lol mee op tijdens Koningsdag 2023? Lees snel verder!

Schiedam

In het centrum van Schiedam wordt het ook dit jaar weer supergezellig. Naast de traditionele vrijmarkt, acts op straat en spelletjes voor de kinderen, zijn ook de winkels open met mooie acties en lonken de terrassen in het voorjaarszonnetje. 

Kinderpaleis

Typisch aan de Schiedamse Koningsdag is het Kinderpaleis in de Grote Kerk: een wereld vol spelletjes, muziek en dans!  Ballet- en Dansstudio Schiedam en Vlaardingen maakt er met Het Danskantoor een waar feestje van. Alle basisschoolkinderen zijn welkom. “Deze plek is fantastisch natuurlijk”, zegt centrummanager Pim Schenkelaars. Je kunt als kind je uitleven in de prachtige entourage van de kerk, iets dat je niet elke dag meemaakt. Naast kijken en meedoen met dansoptredens, kun je er broches maken en poffertjes versieren. Hij tipt: “ Neem je papa of mama mee of drop ze in de tuin in een van de strandstoelen, hebben zij ook even een momentje samen.” 


Swingen in de Grote Kerk in Schiedam op Koningsdag. - PR

Kunstenaars

Wie zijn of haar talent wil tonen op Koningsdag in Schiedam, kan zich opgeven via info@schiedamcentrum.nl. Dan zoekt het Centrummanagement een plekje voor je. Wie op zoek is naar een rustiger plekje, zit goed aan de Lange Haven. Deze is deels autovrij. Leuk om een rondje Hoogstraat- haven te pakken. Wie weet kom je ze nog tegen in een fraai steegje of tussen de vrijmarktkleedjes, de kunstenaars van Stichting Amateur Kunstenaars Collectief Schiedam (AKCS).  Leuk om even over hun schouder mee te kijken. Ga je liever zelf in de weer met straatkrijt? Ook dat kan. Rond de Appelmarkt zijn speciale plekken aangewezen voor kunstwerken op straat.

Rijswijk

In het gezellige, sfeervolle centrum van Oud-Rijswijk vindt er een koninklijke vrijmarkt plaats. Twee podia met artiesten laten de bezoekers daar swingen. Bij café-restaurant De Wits is er op Koningsnacht al een feestje, met een pubquiz van 20.00 tot 23.00 uur. Deelname hieraan kost €7,50. De quiz wordt gepresenteerd door Mike Snaaijer en er moet voor worden gereserveerd. Er doen zes personen per team mee en er kan al worden meegedaan vanaf 15 jaar. Reserveren kan via 070-3996404 of reserveren@dewits.nl

Sion

In RijswijkBuiten wordt, net als in 2022, een kleedjesmarkt georganiseerd op Koningsdag van 9.00 tot 12.00 uur. Verder zullen er twee luchtkussens staan en wordt er om 11.00 uur een poppenkast gehouden.


Peutertheater in Sion, RijswijkBuiten. - Archief/DvE

Tuincentrum Groenrijk ‘t Haantje

Op donderdag 27 april is er een kleedjesmarkt op het parkeerterrein van Groenrijk ‘t Haantje van 10.00 tot 14.00 uur. Aanmelden is niet nodig. Een plekje of langskomen is beiden gratis. Het tuincentrum is op Koningsdag open van 10.00 tot 17.00 uur.

Disco

Ook in de wijk De Strijp aan De Serre belooft het een superleuk feest te worden voor jong en oud. Hier wordt op woensdagavond Koningsnacht al gevierd met een kinderdisco, gevolgd door een feestje voor volwassenen met Partyband PRIME, DJ DAIM en The Differences drive-in disco. PRIME zal een energieke en verrassende liveshow neerzetten met songs variërend van rock, love song, meezingers en ‘foute’ hits. 

Tip voor wie van sjoelen houdt: in de wijk De Strijp vindt dit jaar op Koningsdag zelf, 27 april, voor het eerst het Rijswijks Kampioenschap Sjoelen plaats! De voorrondes hiervoor starten om 11.00 uur, tot 13.00 uur. Meedoen aan dit kampioenschap? Geef je dan hier op. Meedoen is gratis. De organisatie zoekt ook nog scheidsrechters. Ook zij kunnen zich via deze link opgeven. Verder is er in De Strijp natuurlijk een vrijmarkt. Maar ook is er de traditionele kinderfietsoptocht, zijn er springkussens, kunnen kinderen met Paw Patrol op de foto, is er en illusionistenshow, speelt er een coverband en speelt een DJ de vetste 70’s, 80’s, 90’s & 00’s-hits! Het feest eindigt om 18.00 uur.

Inter Amicos

Op donderdag 27 april wordt Koningsdag bij Inter Amicos in Rijswijk weer groots aangepakt. Er is een kinderkermis, muziek, eten en drinken. Het feest gaat van start om 12.00 uur, de kinderkermis is open tot 16.00 uur en de bar sluit om 17.00 uur. Onderdelen van de kinderkermis zijn onder andere hengelen, touwtje trekken, een grabbelton, het WK Doelschieten, Fles-hengelen, een trein, springkussen, tropisch springkussen en bungeejump.

Maasland

In Maasland pakken Charlotte en Ricardo van De Pynas, twee jonge, enthousiaste ondernemers flink uit op het Pynasplein: “We gaan het Pynasplein achter onze taverne omtoveren tot een geweldige feestplek met statafels, een podium en barretjes. Er komen verschillende artiesten en we maken er een leuke happening van. Op het plein is het feest van 15.00 tot 20.00 uur en daarna gaan we binnen gezellig verder. We hebben er ontzettend veel zin in!”

Den Hoorn

Op 26 april gaat de organisatie van Koningsdag Den Hoorn langs de bewoners van de Kickerthoek om hun een oranje tompouce te brengen. Voor de andere senioren van 75+ is er op Koningsdag zelf op het Julianaplein een heerlijke oranje tompouce te verkrijgen.
NIRO Legacy verzorgt donderdag 27 april voetbalactiviteiten, de Maxima’s zullen iedereen een uurtje entertainen & DJ AjeN heeft er ook weer zin in: “Altijd leuk om in je hometown om te treden,” aldus de artiesten. Set in Motion verzorgt deze middag de kinderattracties. Stichting Kinderopvang ’t Kickertje sponsort het kinderhoekje voor de allerkleinsten.


Koningsdag in Den Hoorn op het Julianaplein. - G.vW-T

Het programma ziet er als volgt uit:

9.30 uur Opbouwen rommelmarkt
10.00-12.00 uur Rommelmarkt en koffie en gebak voor 75+
14.00–16.00 uur Voetbalactiviteiten georganiseerd door NIRO Legacy (8 t/m 16 jaar)
14.00-18.00 uur Diverse kraampjes, kinderattracties, barretjes, muziek en optredens op het plein
15.00-16.00 uur De Maxima’s
16.00-18.00 uur DJ AjeN

Schipluiden

Vorig jaar mocht de Oranjevereniging in Schipluiden gebruikmaken van het terrein van IJsclub Vlietland. Ook dit jaar willen de bestuursleden weer graag naar de ijsbaan. Het hangt van het weeraf of dat kan. Behalve een vrijmarkt zullen er springkussens zijn, oud-Hollandse spellen, kan er worden geknutseld, is er een circusarties, rodeo en een afterparty met 10-koppige band.
Verder wordt er, net als in het verre verleden, voor de senioren in het dorp koffie met gebak geserveerd in de Dorpshoeve. De tompoucen zijn van bakker Theo Hoek. In de Dorpshoeve kan ook op een groot scherm het bezoek van de Koning in Rotterdam gevolgd worden. Wie net als de Koning een rondvaart wil maken, kan gebruikmaken van een rondvaartboot.


Een deel van het Oranje-comité in Schipluiden met achter hen de ijsbaan waar ze hopen dat het feest ook in 2023 weer kan plaatsvinden. - Gemma van Winden-Tetteroo

Maassluis

In Maassluis vindt er, na een succesvolle editie vorig jaar, ook tijdens Koningsnacht 2023 een Silent Disco plaats. Met een koptelefoon kun je afstemmen op het rode, groene of blauwe kanaal en de bijbehorende DJ en muziekstijl. Er zijn dus drie kanalen met een andere muziekstijl. De organisatie omschrijft het als “een muzikale achtbaan van heerlijke beats, de lekkerste meezingers en de beste hits uit de 80’s en 90’s!” Komende editie draaien het Commedia DJ Team (80’s en 90s), DJ Wicked-G (Urban Dance) en Layon Nais (hits, hits en veel guilty pleasures). 


Silent Disco tijdens Koningsnacht in Maassluis. - Edwin Sonneveld-fotografie 

Tickets zijn verkrijgbaar op de website https://koningsnacht.ckcmaassluis.nl/ of in Eetcafé The Ollie’s.

Hoek van Holland

In Hoek van Holland is het feest met Koningsdag 2023 in Huis van de Wijk De Hoekstee, maar ook in Speeltuin Hoek van Holland.

Het programma omvat een ouderenontbijt, muzikale ondersteuning en een springkussenparadijs en verschillende spelen voor de kinderen. Daarnaast is er uiteraard ook de kleedjesvrijmarkt. Zowel het ouderenontbijt als de vrijmarkt zijn gratis. Voor het ouderenontbijt dient gereserveerd te worden via waardevolhvh@gmail.com.

Het programma voor 27 april in de Hoekstee ziet er als volgt uit.

10.00 uur: Start ouderenontbijt
10.30 uur: Demonstratie HSV 1946 springen
11.00 uur: voorbereiden vrijmarkt
11.30 uur: Opening springkussens en Koningsdagspelen
11.30 uur: Opening vrijmarkt
12.00 uur: einde ouderenontbijt
12.00 uur: muzikale ondersteuning
16.00 uur: einde alle activiteiten.

Mogelijk is er om 10.00 uur een fanfare met muziek, zodra dit bekend is plaatsen wij een update.


Kleedjesmarkt in de Speeltuin, Hoek van Holland. - Archief/Tom van Ooijen

De Speeltuin aan de Prins Hendrikstraat 144D is van 12.00 uur tot 16.00 uur geopend. Hier zijn onder meer ook een kleedjesmarkt, waarvoor gereserveerd moet worden, is er een springkussen en is de toegang gratis. Reserveren voor de vrijmarkt in de speeltuin kan via info@speeltuinhoekvanholland.nl..

Den Haag

Haagse Vrijmarkten en buurtfeesten

De winkels in de Haagse binnenstad zijn gewoon open op Koningsdag. Maar waar mag je op Koningsdag je kleedje neerleggen? Verspreid over de stad zijn er verschillende vrijmarkten en buurtfeesten, zoals op de Denneweg en de Frederik Hendriklaan. Hier vind je een overzicht van de vrijmarkten in Den Haag:

- Belgisch Plein en Stevinstraat in het Belgisch Park
- Bosjes van Pex (parkeerplaats op de Evert Wijtemaweg bij de speeltuin)
- Frederik Hendriklaan en Willem de Zwijgerlaan in het Statenkwartier
- Lange Beestenmarkt en Hamerstraat in het Centrum
- Keizerstraat in Scheveningen
- Koningsplein in het Regentessekwartier
- Koningstraat in de Schilderswijk
- Leyweg Winkelcentrum in Morgenstond
- Loosduinse Hoofdplein in Loosduinen
- Newtonplein in Segbroek
- Noordeinde ter hoogte van het paleis
- Piet Heinstraat
- Plein in het Centrum
- Reinkenstraat, Duinoord
- Schipperskwartier (Rijswijkseweg 252, achterzijde buurtcentrum Vliethage
- Vlietpark in Wateringse Veld
- Willem Royaardsplein in Benoordenhout
- Wijkpark de Horst achter winkelcentrum Mariahoeve

The Life I Live Festival

Op Koningsnacht, de avond voor Koningsdag, staat Den Haag traditiegetrouw in het teken van het groots opgezette festival The Life I Live. Vernoemd naar de bekende hit van de Haagse popgroep Q65. Met meer dan 40 acts en een grote diversiteit aan muziekstijlen in het hart van de Haagse binnenstad. De line-up staat op https://denhaag.com/nl/agenda/the-life-i-live..


Geraniummarkt

Tijdens Koningsdag mag een bezoek aan de traditionele Geraniummarkt op het Lange Voorhout niet ontbreken. De standhouders bieden een ruime keuze aan geraniums, zomerbloeiende perkplanten, kuipplanten, vaste planten, vetplanten en kleine heesters. Ook voor tuinartikelen als plantenkuipen, bloembakken en klein tuingereedschap kun je op de markt terecht.

Koningskermis Den Haag

Van vrijdag 7 tot en met donderdag 27 april 2023 wordt het Malieveld weer omgetoverd tot een grootse Koningskermis met attracties voor jong en oud, voor elk wat wils. De kermis op het Frederik Hendrikplein is van 22 april tot en met 5 mei.

Koningsdag-vaarten

26 april: KoningsNacht op de Gracht
Avondvaarten in Den Haag met feeststemming voor groepen t/m 23 personen. Vooraf reserveren wordt aangeraden en dat kan via info@willemsvaart.nl

27 april: Koningsdag op de Gracht
Ochtendvaart > 10.00 en 11.00 uur Vaart van 60 minuten met aan boord een Oranje Ontbijt. Start vanaf Toussaintkade richting Hilton en terug.
Middagvaart > 14.00, 15.30 & 17.00 uur. Vaarten van 70 minuten met live muziek. Deze vaarten starten bij de Hooikade
Vooraf reserveren wordt aangeraden en dat kan via info@willemsvaart.nl.


Foto ter illustratie. - Pexels

Kingsworld in het Zuiderpark 

Vier Koningsdag in het Haagse Zuiderpark bij Kingsworld en geniet hier van verschillende soorten muziek van Nederlandse artiesten. In het Huis van Oranje staan niemand minder dan Wolter Kroes, die met zijn ultieme Oranjeklapper ‘Viva Hollandia’ niet mag ontbreken en Samantha Steenwijk, John West, Peter Beense, Janah Louard en Wesley Klein. Op de mainstage rapper Donnie en onze eigen DJ Chuckie en op de Happy 90’s Stage vind je Charly Lownoise, Dune, Critical Mass, Panic en Re-Style. Om het feest compleet te maken trekt ook publiekslieveling The Darkraver zijn 90’s platen uit de kast. Meer info: https://denhaag.com/nl/agenda/kingsworld-den-haag-18..

Monster

7.00 - 16.00: Rommelmarkt
9.00 - 9.01: Reveille vanaf de Toren
10.00 - 11.00: Aubade op het kerkplein o.l.v. de Westlandse Harmonie
11.00 - 13.00: Band ‘Covertrain’ met extra, zangeres Evelien van Buuren. En bezoek bejaarden in de tehuizen.
11.00 - 12.30: BMX en Longborden voor de jeugd met ‘Dreams’
13.00 - 14.00: Demonstratie D.O.S.
13.00 - 16.00: Kinderspelen met de Scouting. En Lex Thoen met Boogschieten en een verrassingsspel. En er staan springkussens klaar voor de kleintjes.
14.00 - 14.30: Demo Dance4You
14.30 - 16.00: Marcel de Zoete, de zingende slager uit Scheveningen
16.00 - 18.00: ‘De Hoekse Tranentrekkers’
18.00 - 19.30: DJ Rescue

OJOS zal de drank verzorgen en slagerij Lunenburg zal klaarstaan met een barbecue.

Maasdijk

9.30: Verzamelen Kids Oranje Parade. Locatie Prinsenhof
9.45: Start Kids Oranje Parade. Thema: Oranje, Rood, Wit en Blauw
10.00: Opening Koningsdag 2023. Locatie: Raboveld
10.00: Start vrijmarkt met onder meer: Oranjespelletjes, kinderdiscomuziek en schmincken
10.00 - 12.00: Koor Meezing Koor Maassluis. Locatie: Prinsenhof
11.00 - 12.30: Fietstocht Vertrek. Locatie: Raboveld
12.30: Einde Ochtendprogramma
13.00: Verzamelen Brommerrit. Tuindersweg naast het Raboveld
13.30: Start Brommerrit


De brommerrit is een vast onderdeel van de oranjefeesten in Maasdijk. - Westlandsfotootje

13.30: Start DJ VIPE mc Holsteijn
14.00: Multi trampoline / Spekkie Springkussen gehele middag
15.00 - 16.00: Spel ‘Willy en Maxie 2.0 kunnen alles’ met een schuin oog kijkend naar het programma ‘De Alleskunner’.
15.00: Einde Brommerrit. Brommerparking beschikbaar
16.00: Live Band van Elswijk en zanger John Dame later op de avond
20.23: Einde Koningsdag 2023

De Lier

9.00 uur: Aubade
9.30 uur: Eendjesrace


De badeendenrace tijdens Koningsdag in De Lier. - RdH

10.15 uur: Kinderkermis
10.15 uur: Brandweerwedstrijden
10.15 uur: Vrijmarkt
13.00 uur: Schoolvoetbal
13.00 uur: Fietstocht
15.00 uur: Feestmiddag in de tent met The Dorst (toegang gratis)

Gebeurt er op Koningsnacht/Koningsdag 2023 iets in jouw buurt in Schiedam, Rijswijk, Den Haag, Westland, Maassluis, Midden-Delfland of Hoek van Holland dat hier niet bij staat? Tip de redactie! Mail naar redactie.gr@uitgeverijwestmedia.nl o.v.v. Koningsdag.