Deze 4 en 5 mei-programma’s zendt Omroep West uit

Cultuur
De Nationale Kinderherdenking 2023 vindt plaats bij Madurodam, voor kinderen van 8 tot en met 14 jaar.
De Nationale Kinderherdenking 2023 vindt plaats bij Madurodam, voor kinderen van 8 tot en met 14 jaar. (Foto: Omroep West)

Op 4 mei is de Nationale Kinderherdenking 2023 live te volgen bij Omroep West. Maar ook in de aanloop naar 4 en 5 mei zendt de omroep meerdere programma’s uit om de Tweede Wereldoorlog te herdenken en onze vrijheid te vieren: zogeheten Westdocs.

Westdocs

Westdocs is een regionaal tv-programma van Omroep West. Dit is de programmering voor de aanloop naar de Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei:

Zaterdag 29 april: Westdoc ‘Aan de praat met veteranen’

Tijdens de Nationale Kinderherdenking op 4 mei, staan kinderen stil bij onze vrijheid. Om jong en oud te verbinden en de verhalen door te vertellen aan volgende generaties, gaan kinderen in gesprek met veteranen. Kindercorrespondent Tako Rietveld begeleidt de gesprekken tussen de kinderen, veteranen en ooggetuigen in ‘Aan de praat met veteranen’.

Zondag 30 april: Westdoc ‘Wordt Vervolgd’

Eind 2019 reisde een groep van acht scholieren van de Johan de Witt Scholengemeenschap in Den Haag af naar Polen, op initiatief van de Gemeente Den Haag. Zij bezochten daar de Joodse wijk in Krakau, de voormalige Schindler fabriek en voormalig concentratiekamp Auschwitz. Documentairemaker Erik Kooyman volgde met zijn camera de scholieren tijdens deze reis.

De scholieren voerden verschillende opdrachten uit en van het bezoek is lesmateriaal gemaakt voor alle middelbare scholen in Den Haag, zodat ook andere jongeren kunnen leren van de ervaringen van de scholieren die aan dit project meewerkten.

Dinsdag 2 mei: Westdoc ‘De laatste ooggetuigen van de Tweede wereldoorlog’

Een persoonlijk en indringend portret van Irene Linssen-Jeidels. Zij was pas 11 jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Nu is zij een van de laatste ooggetuigen van deze gitzwarte periode in de geschiedenis. Hoe was haar leven als oorlogskind? In deze film neemt ze ons mee in haar herinneringen. Hoe haar vrijheid werd afgepakt en hoe haar familie en vriendinnen voor haar ogen werden afgevoerd. De film wordt ingezet in het basisonderwijs als onderdeel van een lespakket over de Tweede Wereldoorlog. Juist om de nieuwe generatie jongeren bewust te maken dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Alle Westdocs zijn te volgen via TV West en online vanaf 17.00.

Nationale Kinderherdenking

Op 4 mei is de Nationale Kinderherdenking in Madurodam live te volgen op TV West en via de onlinekanalen van de regionale omroep. De uitzending start om 19.13 uur en duurt tot 20.15 uur.

Tijdens de Nationale Kinderherdenking wordt er 2 minuten stilte gehouden. De herdenking wordt gehouden met kinderen van 8 tot 14 jaar. Zij staan op hun eigen manier stil bij oorlogen en bij het feit dat zij hier in vrijheid kunnen leven. Het thema is dit jaar ‘Niet hun oorlog, maar wel hun vrijheid’. Het hele programma is live te volgen.

Op Radio West gaat het programma ‘West Komt Thuis’ op 4 mei een uur langer door na 19.00 uur. De verslaggever van het programma is bij de Nationale Kinderherdenking in Madurodam. Even voor 20.00 uur wordt live geschakeld naar de herdenking op de Waalsdorpervlakte in Den Haag.

Bevrijdingsdag

Op 5 mei is via Radio West, TV West en de onlinekanalen alles te volgen over de diverse bevrijdingsfestivals in de regio.

Mogelijkheden van ontvangst

De uitzendingen zijn op verschillende manieren te volgen:

- Online via de gratis Omroep West app en de website Omroepwest.nl.
- TV West is landelijk te zien via digitale tv-ontvangers (in de uitzendregio onder meer via kanaal 30 bij Ziggo) en online via de app en website van Omroep West, zowel via de live stream als on demand.
- Radio West is via de ether in de uitzendregio te ontvangen via 89.3 FM. Daarnaast is de zender te beluisteren via DAB+, via de kabel en online via een livestream en on demand.