Delflandrace bij windstil weer

Cultuur
De winnende zeilende westlander van Arjan Kroes.
De winnende zeilende westlander van Arjan Kroes. (Foto: GvW-T)

Er was geen zuchtje wind te bekennen. Daarom zullen de vrijwilligers die de nostalgische westlanders voortrokken, wel extra gezucht hebben want het was ook nog eens ontzettend warm. De Delflandrace werd tijdens het Monumentenweekend voor de twaalfde keer gehouden.

Gemma van Winden-Tetteroo

Het was niet zo gek dat er zaterdag 9 september maar vijf historische westlanders deelnamen aan de Delflandrace. Het was bloedje warm en de wind liet het helemaal afweten. Elke twee jaar wordt de Delflandrace gehouden met zeilende westlanders. Maar om te kunnen zeilen moet er wel een beetje wind staan. Niet dus. Daarom moest de bemanning die ‘in het tuig’ liep, extra hun best doen om hun schuit over de afstand van negen kilometer te trekken.

Varende monumenten

De Delflandrace vindt tijdens de Open Monumentendagen plaats. De prachtige historische westlanders zijn varende monumenten. Als er geen wind is, dan worden de boten voortgetrokken door vrijwilligers die zich over het jaagpad en langs de rollenpalen bewegen met in hun kielzog de boot. De deelnemers worden traditiegetrouw weggeschoten door Saluut Batterij Atkins met heuse kanonschoten. Winnaar van de twee dagen werd uiteindelijk De Onderneming, een schuit van schipper Arjan Kroes. Deze boot werd op zaterdag getrokken voor stoere mannen uit de Beatrix van Schagenlaan. Op zondag werden de boten bemand door sponsorteams. Op deze tweede dag waren er zeven deelnemers met eigen bemanning dus. Dankzij een heel klein beetje wind, konden op deze zondag de zeilen wel gehesen worden.