Aad van Zeijl geeft lezing over Westlandse schuiten

Historie
Tekening van J.B. Jongkind van een scheepswerfje in Schipluiden.
Tekening van J.B. Jongkind van een scheepswerfje in Schipluiden. (Foto: PR)

Aad van Zeijl geeft op dinsdag 27 februari in het Notenschip in Schipluiden voor de Historische Vereniging Oud-Schipluiden een lezing over scheepmakers, schippers en schuiten. Het is een verhaal over zijn onderzoek naar de geschiedenis van de Westlandse schuit 1648 - 1967. 

Vijf jaar lang heeft de spreker onderzoek gedaan naar de oorsprong van de Westlandse schuiten. Hij put daarbij uit eigen herinneringen, gesprekken met oud-scheepmakers (waaronder zijn vader) en schriftelijke bronnen. Van Zeijl komt tot verrassende inzichten over de oorsprong van de Westlandse schuit en over de ontwikkeling van de diverse Westlandse scheepstypen die daaruit zijn voortgekomen.

Tijdens deze lezing komt de ontwikkeling van dit unieke scheepstype - dat gebruikt wordt als trekschuit en beurt- of vrachtschuit - binnen het Hoogheemraadschap van Delfland aan bod. De overgang van houten schuiten naar ijzeren schuiten binnen Delfland is een geweldige innovatie geweest. Ook de opkomst van veilingen gekoppeld aan de spoorwegen, de ontwikkeling van motorschuiten en ten slotte de teloorgang van de Westlandse schuit krijgen aandacht. De spreker illustreert zijn lezing met veel foto’s en herinneringen. Voorafgaand aan de lezing vindt een korte ledenvergadering plaats. Belangstellenden zijn hartelijk welkom.

Het Notenschip is gevestigd aan Schoolplein 4 in Schipluiden, de lezing begint om 20.00 uur.