Diamanten bruid: “Ik voelde me veilig bij hem en dat is altijd zo gebleven”

Nieuws
 Het diamantenbruidspaar met een paar dochters en de burgemeester.
Het diamantenbruidspaar met een paar dochters en de burgemeester. (Foto: GvW-T)

Waarnemend burgemeester Bram van Hemmen ging op de warme 5 september op bezoek bij het diamanten bruidspaar Cok (92) en Cock (88) de Vette-Groenewegen aan de Gaagweg. De burgemeester bracht een fraai boeket en de ingelijste huwelijksacte van 60 jaar geleden mee!

Gemma van Winden-Tetteroo

Het was maar goed dat de bruidegom pas aan het eind van het bezoek zijn gasten meetroonde naar de grote werkschuur op het terrein. Want daar was zoveel te zien! Cok heeft veel geklust in zijn leven en die handige genen heeft hij doorgegeven aan onder andere zijn kleinzoon. Dat was merkbaar in de schuur: overal stonden voertuigen die opgeknapt werden. Miniaturen en prachtige vintage auto’s. En natuurlijk moest ook de authentieke dorsmachine die door Cok nog steeds onderhouden wordt, bewonderd worden. Heerlijk als je op deze leeftijd nog zoveel omhanden hebt.

Grote gezinnen

Cock Groenewegen werd geboren in Naaldwijk als oudste dochter van een groot tuindersgezin. Met zeven broers en vijf zusjes leerde ze vanzelf wel aanpakken. “Ik mocht mijn zevende leerjaar op school niet afmaken want mijn moeder was in verwachting van nummer 12 en ze kon mijn hulp goed gebruiken,” zo vertelt Cock. Toen ze later minder nodig was, werd ze kraamverzorgster. Haar man vertelt op de boerderij aan de Gaagweg te zijn geboren. “Wij liepen naar school op klompen. Als die versleten waren, werd er een stukje fietsband onder gemaakt. In de winter hadden we stro of hooi in onze klompen om de voeten warm te houden. Nee, geen kranten, die werden gebruikt op het toilet.” Ook Cok stamt uit een gezin van 13 kinderen. “Er is één baby overleden en één kind verdronken.” Meerdere broers emigreerden naar Canada en eentje volgde vader op, op de boerderij. Daarom ging Cok bij een ‘kouwe tuinder’ (waar de producten gekweekt worden zonder verwarming) werken. Hij leerde het vak bij Arie Berkhout tot hij zelf tuinder werd. Hij begon op een halve hectare grond van zijn vader met platglas.

Rooie Willem

Op een goede dag ging Cok met drie vrienden op de motor naar het Witte Paard in Nootdorp. Dat bleek gesloten dus de jonge mannen besloten naar café Rooie Willem in Delft te gaan. Onderweg zagen ze een kennis die ook naar Nootdorp ging. De mannen vertelden dat het Witte Paard dicht was. De kennis reed ook naar Rooie Willem. In de auto zat Cock Groenewegen. Zij had eigenlijk een afspraakje met een ander maar Cok de Vette ging dat wel even regelen. En zo is het gekomen. “Ik voelde me veilig bij hem en dat is altijd zo gebleven,” zegt de bruid.

Actief

Ze trouwden en gingen wonen in een autoschuurtje op het ouderlijk erf. Toen er vergunning was, bouwden ze een mooi huis op het bedrijf dat van lieverlee werd uitgebreid. Cock hielp flink mee in de tuin ondanks het feit dat er vijf dochters geboren werden. Alles bij elkaar is Cok 40 jaar tuinder geweest, totdat hij weggekocht werd door BBL. Het bruidspaar was altijd bezig. Ze sportten veel, hielden de fraaie tuin nauwkeurig bij, hadden veel hobby’s en zijn eigenlijk nog steeds actief voor zover de ongemakken van hun leeftijd dat toelaten. Ze zijn dankbaar dat zij hun diamanten bruiloft mogen vieren met de (schoon)kinderen, hun kleinkinderen, familie, vrienden en buren.