60 jaar getrouwd maar voorlopig nog geen geraniums

Nieuws
Het diamanten paar samen met de zoons, schoondochters en de burgemeester op de foto bij de molen in de mooie voortuin.
Het diamanten paar samen met de zoons, schoondochters en de burgemeester op de foto bij de molen in de mooie voortuin. (Foto: GvW-T)

Alweer een 60-jarig bruidspaar in Maasland. Dit keer waren Piet (86) en Leny (83) de Jong-Buitelaar aan de beurt om hun diamanten bruiloft te vieren. Zestig jaar geleden stapten zij in de huwelijksboot en zo te zien, dobbert hun schuitje nog altijd voort.

Gemma van Winden-Tetteroo

Het is niet toevallig dat er onder andere een grote molen in de tuin staat bij het bruidspaar aan de Kwakelweg. Piet werd namelijk geboren op een molen aan de Kinderdijk. Leny zag het levenslicht in Maasland en ging daar ook op school. Zij werkte in een kruidenierszaak in de Doelstraat en later in een winkel in Maassluis. Tot aan haar trouwen want in die tijd was het gebruikelijk dat je dan als vrouw stopte met werken buitenshuis. Piet volgde een opleiding in de scheepsbouw, net als 52 (!) andere familieleden. Hij deed extra opleidingen in de avonduren, werkte zes jaar op de tekenkamer maar wilde het liefst zelf een jachtwerfje beginnen. Dat was nogal moeilijk in die tijd. Uiteindelijk koos hij voor de tuinbouw.

Tuinderij

En zo kwam hij in Maasland te werken en in de kost bij Jaap Zegwaard aan de Kwakelweg. Het Westland en omstreken stond ook toen al bekend om de vooruitstrevende tuinbouw. In 1961 kwam Piet deze kant op en hij is nooit meer weggegaan. Leny kwam ook wel bij Zegwaard over de vloer en zo is het gekomen! Haar vader had geen opvolger voor zijn eigen tuinderij en dat kwam in dit geval mooi uit. Piet bouwde een warenhuis voor zijn tomaten en in 1969 nam hij het hele bedrijf van zijn schoonvader over.

Actief

Het jonge stel woonde aanvankelijk in een echte woonwagen op het bedrijf en toen hun oudste kind op komst was, is er gewoon een stukje aangebouwd. Toen de tweede zoon zich aankondigde, werd de slaapkamer vergroot. AL met al hebben Piet en Leny daar acht jaar naar tevredenheid gewoond. In 1972 konden zij het mooie huis bouwen waar zij nog steeds in wonen. Leny werkte volop mee in het bedrijf waar de tomaten van lieverlee plaats maakten voor aubergines. Verder deed zij vrijwilligerswerk in de kerk en bij de visiteclub van de Hammerdreef. Leny maakte kaarten, beschilderde meubeltjes, volgde computercursussen en bekwaamde zich in kalligrafie en het maken van miniatuurtjes. Piet deed de tuin over aan zijn zoon en ging in de gemeenteraad van Maasland. Het wethouderschap lonkte. Hij had het druk met zijn volière en de grote tuin en begon, als echte zoon van een molenaar, met het restaureren van molentjes.

Typisch Piet

Piet en Leny genieten van hun vijf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. En ze vinden het prachtig dat de burgemeester op bezoek komt en dat hij voor hen de trouwacte van zestig jaar geleden meebrengt. Piet ziet zijn kans ook schoon om de burgemeester te wijzen op het feit dat de Kwakelweg nodig opgeknapt moet worden. Dat proces schijnt al vijf jaar te lopen, zo zegt de bruidegom. De schoondochters lachen: dit is Piet ten voeten uit! Ook hieruit blijkt maar weer dat het bruidspaar echt nog geen tijd heeft om achter de geraniums te kruipen!