Reünie rondom Riet en de Walkie - Talkies

Nieuws
Allemaal kwieke wandelaars met Riet Nooit in het midden.
Allemaal kwieke wandelaars met Riet Nooit in het midden. (Foto: GvW-T)

Inmiddels is ze 92, voormalig wijkzuster Riet Noort. Hoewel ze zelf niet zo mobiel meer is, werd zij vorige week toch flink in het zonnetje gezet door de wandelclub de Walkie-Talkies. Riet was in het midden van de jaren ’90 de oprichtster van deze sportieve club en mocht nu het stralende middelpunt van een heuse reünie zijn.

Gemma van Winden-Tetteroo

Midden jaren negentig kreeg wijkzuster Riet Noort het verzoek van voorzitter Marianne van den Berg of zij een wandeling zou willen maken bij de opening van het nieuwe jaar van de Plattelandsvrouwen. Daar had Riet wel oren naar want zij heeft heel wat stappen gezet. Al snel volgden meerdere wandelingen. Dat was voor Riet aanleiding op om voortaan elke maandagochtend met een groep te gaan wandelen. Zo ontstond in 1996 de wandelclub de Walkie-Talkies.

Met ferme tred

Met een kleine groep vrouwen (heren werden teruggestuurd) werd er elke maandagochtend gestart bij de huidige kinderboerderij. De maandagwandelingen werden uitgebreid met maandwandelingen op dinsdag. Riet ging niet zomaar over één nacht ijs, zij liep de beoogde wandeling altijd vóór, zodat ze precies wist welke knelpunten ze tegen zouden kunnen komen. Hoewel de dames aanvankelijk nog vooral in de omgeving liepen, kwam daar al spoedig verandering in. Warmond, Rhoonse en Carnisse Grienden, herfstwandelingen, de Wageningse Berg, Clingendael, de Peel, Haarlem en nog veel meer andere oorden werden aangedaan. Natuurlijk kwam de groep ook wel eens door een winkelstraat, het oord der verleidingen. Maar daar had Riet geen boodschap aan. Met flinke pas denderde zij dapper door de straten om te voorkomen dat de dames links of rechts een winkeltje in zouden willen schieten. Lopen is lopen. Van elke wandeling werd door één van de dames een verslag gemaakt. Riet heeft die allemaal bewaard. Een lust om te lezen.

Walk and Talk

Enkele jaren geleden zijn er ook wandelingen bijgekomen op donderdagmiddag. De maandagochtend is gebleven. Ongeveer twintig dames lopen elke week verschillende afstanden, altijd samenkomend op de golfbaan waar dan koffie gedronken wordt. De dinsdag maandwandelingen zijn een aantal jaar overgenomen door Henny Geels, maar in de coronatijd moesten die jammer genoeg stoppen. Op donderdagmiddag loopt een kleine groep naar de golfbaan voor een kopje thee en een wijntje. Kortom: er wordt heel wat afgelopen en ongetwijfeld ook heel veel bijgepraat. Walk and talk!

Lied

Riet loopt sinds enkele jaren niet meer mee, maar haar hart ligt nog steeds bij het wandelen. In juni jl. gaf zij aan graag weer een keer mee te gaan in haar rolstoel naar de golfbaan. En zo geschiedde. Zij werd opgehaald en via het verzamelpunt vertrok de hele groep dit keer voor een korte gezamenlijke wandeling naar de golfbaan. Het was zeer geslaagd en dit initiatief vroeg om een reünie. Dat resulteerde vorige week in een gezellige Walkie-Talkies-ochtend met elkaar en om Riet te bedanken voor haar enorme inzet en enthousiasme voor de club. Zij werd toegezongen door een 40-tal Walkie-Talkies met een speciaal bedanklied geschreven door Lia Mosch. En er werd haar op het eind van de ochtend een fantastisch fotoboek aangeboden met als titel ‘Walkie-Talkies door de jaren heen’. Talloze kiekjes en een mooie selectie van de wandelverslagen zijn daarin gebundeld. “Over 3 jaar bestaat de wandelclub 30 jaar en we hopen dan weer op een reünie met de oprichtster Riet in ons midden,” aldus de organisatie.