Stoelen niet om op te zitten

Nieuws
De Stoelen zijn al heel lang ‘gesloten’.
De Stoelen zijn al heel lang ‘gesloten’. (Foto: GvW-T)

Sinds 2005 staan er langs de Vlaardingervaart tussen Schipluiden en Vlaardingen ‘stoelen’ die een uitzichtpunt vormen. Alleen zijn diezelfde stoelen alweer een hele tijd geblokkeerd. Waarom is dat en hoe lang gaat dat duren?

Gemma van Winden-Tetteroo

Als je langs de Vlaardingervaart fietst, kom je op een gegeven moment bij een bijzonder uitzichtpunt: De Stoelen. Vanuit de verte zie je ze al staan: vijf hoge stoelen waar je op kunt klauteren om een goed uitzicht over de omgeving te hebben. Een rustpuntje om het fietsknooppunten-systeem even te raadplegen, een appeltje of een boterhammetje te eten of gewoon alleen maar even te zitten, uit te rusten en te genieten. Alleen is dat op dit moment niet mogelijk want grote bouwhekken moeten het naar boven klimmen verhinderen.

Windmolen

Uit onderzoek zou gebleken zijn dat het niet veilig is om op De Stoelen te gaan zitten. Men zegt dat er sprake is van houtrot. De Stoelen zijn ontworpen door de landschapsarchitecten Marchel-Wim van Dongen en Erik de Graaf. De Stoelen zijn onderdeel van een drietal uitzichtpunten in Midden-Delfland. In 2002 schreef de Dienst Landelijk Gebied een prijsvraag uit om bijzondere objecten te creëren op aantrekkelijke locaties. Zo ontstonden ‘De Tribune’, ‘Het Balkon’ en ‘De Stoelen’. De Stoelen staan op de plek waar vroeger een windmolen stond. Ze schijnen opgebouwd te zijn uit een combinatie van Siberisch larikshout en roestvrij staal. Op 3,5 meter zou je moeten kunnen genieten van een fraai uitzicht over de vaart en de omliggende polders.

Buiten gebruik

Maar nu dus even niet. Er zijn in de politiek vragen gesteld over de buiten gebruik gestelde stoelen. Daarop zei de verantwoordelijke wethouder Fred Voskamp dat Staatbosbeheer de zaak in handen heeft en men daar zal onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de problemen aan te pakken en op te lossen. Tot die tijd blijven De Stoelen geblokkeerd want het is nog helemaal niet duidelijk op welk termijn het onderzoek zal zijn afgerond.