Eindelijk de plek die Bastiaan verdient

Nieuws
De familie Van Buuren was ruim vertegenwoordigd bij de onthulling van het Maaslandse monument.
De familie Van Buuren was ruim vertegenwoordigd bij de onthulling van het Maaslandse monument. (Foto: GvW-T )

Het heeft maar liefst 79 jaar geduurd maar nu heeft Bastiaan van Buuren (1917-1945) eindelijk de plek gekregen die hij verdient en die zijn familie hem al die tijd zo graag gunde: een ereplaats op het Maaslandse oorlogsmonument.

Gemma van Winden-Tetteroo

De familie was vorige week van heinde en verre gekomen want dit was een belangrijk moment. Hun veel te jong gestorven oom, Bastiaan van Buuren, heeft op 4 mei zijn eigen plek op het monument gekregen. Lange tijd was dat niet mogelijk maar nieuw onderzoek van familieleden én de organisatie van de Dodenherdenking Maasland die wél bereid was naar de argumenten en verhalen te luisteren, zorgden er samen voor dat de naam van Bastiaan van Buuren, die vlak voor de bevrijding in april 1945 werd doodgeschoten, nu voorgoed herinnerd zal blijven. Bastiaan was waarschijnlijk in het bezit van voor hem belastende papieren of misschien wel een wapen, bedoeld voor het verzet, toen hij in zijn woonplaats werd staande gehouden door een Duitse soldaat. Een gevecht volgde en Bastiaan werd neergeschoten. Hij rust in een oorlogsgraf dat betaald is door de ‘Illegalen van Maasland’. Alleen dat moet al te denken geven.

Zijn neven Bas, Bob en Hans van Buuren hebben de toevoeging aan het monument ter hand genomen. Hans zal nog nader onderzoek doen dus het verhaal over deze dappere Maaslander, Bastiaan van Buuren, zal ongetwijfeld nog een vervolg krijgen.