Mozart-concert op 3 november in Maasland

Partnerbijdrage
De Mesisah vorig jaar.
De Mesisah vorig jaar. (Foto: J. v.d. Heuvel)

Op vrijdag 3 november om 20.00 uur hoopt C.O.V. ´Hosanna´ een heerlijk Mozart-concert te brengen in de Oude Kerk van Maasland. Het 91-jarige ‘Hosanna’ houdt hiermee de traditie in stand van kwalitatief hoogwaardige concerten in Maasland, maar kampt wel met vergrijzing en een teruglopend ledental. Om dit werk voort te kunnen zetten zijn nu toch echt dringend nieuwe leden nodig, vooral mannen natuurlijk, zoals bij elk gemengd koor. 

Op het programma staan Mozarts bekendste religieuze werken: het Requiem, de dodenmis die Mozart op zijn sterfbed schreef voor een onbekende opdrachtgever, maar niet meer kon afmaken. Zijn leerling Süssmayer voltooide het. Mede door de film ‘Amadeus’ (1984) is dit Requiem ook bij het grote publiek bekend geworden. De musicologen zijn het er nog altijd niet over eens welke delen nu eigenlijk van Mozart zelf zijn, maar dat zal de meeste luisteraars niet boeien want het is heel fijne muziek om naar te luisteren, zeker bij het herdenken van de overledenen: Allerzielen in de RK-kerk en einde van het kerkelijk jaar bij de protestanten. 

Vrolijker van karakter is de Krönungsmesse uit 1779, zijn Salzburgse periode waarin hij verplicht was ook religieuze muziek te componeren. Hierin weet de jonge, enigszins frivole Mozart toch ook al diepe devotie te leggen. 

In ‘Exsultate, Jubilate’, een beroemd motet voor sopraan, krijgt u de kans uitgebreid te genieten van een top-sopraan: Varvara Tishina. Bij de solistenpresentatie van impresariaat 10Vocaal dit voorjaar zong zij de sterren van de hemel. Daar maakte ook de Engelse tenor Edward Ross, een topper met veel ervaring, grote indruk op het Hosanna-bestuur. 

Daarnaast hield ‘Hosanna’ audities voor conservatoriumstudenten, waarin twee talenten uitblonken: de alt Daphne van Zundert en de bas/bariton Luka den Boer. Zij krijgen nu de kans zich te laten horen op het Maaslandse podium. 

Met dirigent Leo Smeets, het Dordrechts Kamerorkest met Henk van Zonneveld (orgel), en ‘Hosanna’ versterkt met projectleden wordt het zeker genieten! 

De kaartverkoop is al begonnen, bij de leden van ‘Hosanna’ en Chr. Boekhandel ‘Hadassa’, Noordvliet 17, Maassluis. 

Tip: zorg dat u op tijd een kaart hebt, want de Messiah vorig jaar was razendsnel uitverkocht! 

Meer informatie: www.covhosanna.nl of telefonisch 010-5913764.