Iets minder WW-uitkeringen in Haaglanden dan rest Nederland

Werken
UWV verstrekte in een jaar tijd 31,7% minder WW-uitkeringen in Haaglanden.
UWV verstrekte in een jaar tijd 31,7% minder WW-uitkeringen in Haaglanden. (Foto: Pixabay)

Het WW-percentage, dat wil zeggen de WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, bedraagt voor Haaglanden 1,6% in juni 2022 en dat is net iets lager dan de 1,7% voor Nederland. 

De arbeidsmarkt in Haaglanden is, na anderhalf jaar daling van de WW-uitkeringen, zeer krap. Het is dit jaar voor het eerst dat de arbeidsmarkt zo te typeren is. Werkgevers ervaren grote personeelstekorten.

Daling minder sterk

In het eerste halfjaar van 2022 daalden de WW-uitkeringen met 18%. In 2021 was dat 20% terwijl de WW-uitkeringen in 2020 nog stegen met 37%, door de coronapandemie. 

31,7% in jaar

UWV verstrekte eind juni 2022 in Haaglanden 7.285 WW-uitkeringen. Het aantal WW-uitkeringen nam in die maand af met 1,6% (-121 WW-uitkeringen) en in een jaar tijd met 31,7% (-3.379).

Kwart minder uitkeringen dan 2019

In vergelijking met 2021 groeit de economie dit jaar naar verwachting minder uitbundig en zorgt de situatie in Oost-Europa voor extra onzekerheden. Eind juni 2022 was het aantal WW-uitkeringen ruim een kwart lager dan in december 2019, toen Nederland nog niet in de ban was van het coronavirus (-29%). UWV verstrekte toen 10.273 WW-uitkeringen.

Beroepsgroepen

De grootste afnamen in WW-uitkeringen zijn te zien bij technische, dienstverlenende en agrarische beroepen. Productiemedewerkers en schilders & behangers bijvoorbeeld, maar ook medewerkers bediening horeca, koks en schoonmakers, bloemen- en plantentelers en agrarisch seizoenskrachten tuinbouw, kwamen vaker aan de bak. In de horeca en agrarische sector speelde het seizoenseffect een rol. 

Oplossingen personeelstekorten

Werkgevers moeten veel moeite doen hun vacatures te vervullen. Zij kunnen zich door de notitie met 27 oplossingen bij personeelstekorten van UWV laten inspireren. Oplossingen liggen op het gebied van aantrekken van nieuw talent, anders organiseren van het werk en binden en boeien van medewerkers.