Zwangerschap geen roze wolk door stress? Vanaf vrijdag 1 juli helpt JGZ aanstaande ouders

Zorg
Voor aanstaande ouders die niet op een roze wolk zitten door moeilijke omstandigheden, biedt het JGZ vanaf 1 juni ondersteuning.
Voor aanstaande ouders die niet op een roze wolk zitten door moeilijke omstandigheden, biedt het JGZ vanaf 1 juni ondersteuning. (Foto: NCJ)

Vanaf 1 juli brengt JGZ Zuid-Holland West ook een prenataal huisbezoek aan aanstaande ouders. Dit komt voort uit de wijziging van de Wet Publieke Gezondheid die op 22 juni 2021 door de Tweede Kamer aangenomen is. In deze wet staat dat alle gemeenten een prenataal huisbezoek door de jeugdgezondheidszorg (JGZ) aan zwangeren en/of hun gezinnen in een kwetsbare situatie moeten aanbieden. 

Vanaf nu kunnen zij in de regio Zuid-Holland West bij JGZ terecht voor het ‘Goede Start gesprek’. Een kind krijgen is een grote verandering in het leven van ouders. De zwangerschap is niet voor iedereen een onbezorgde tijd. Soms zijn de omstandigheden van aanstaande ouders niet optimaal.

Psychische of financiële problemen, stress door gebrek aan werk of verslavingsproblematiek

Er zijn bijvoorbeeld psychische of financiële problemen, stress door gebrek aan werk of een vaste woonplaats, verslavingsproblematiek of een klein sociaal netwerk. Een prenataal huisbezoek door JGZ maakt het voor ouders mogelijk om al tijdens de zwangerschap ondersteuning te zoeken – en voor JGZ om deze hulp te bieden. Na de geboorte blijft de ouder de jeugdverpleegkundige zien op het consultatiebureau. 

Goede Start-gesprek

De begeleiding tijdens de zwangerschap wordt landelijk het ‘prenataal huisbezoek’ genoemd. Het JGZ Zuid-Holland West: “In onze regio noemen we het: Goede Start-gesprek. Dat zegt wat het is: een gesprek met een professional, met de bedoeling dat aanstaande moeders en vaders samen met hun kind een goede start kunnen maken.”

Tijdens zwangerschap wordt fundament kind gelegd

Het gesprek kan bij de zwangere thuis zijn (huisbezoek), maar ook telefonisch of op een andere plek plaatsvinden. Het kan zijn dat er meer dan één gesprek nodig is of meer hulp. Al vóór de geboorte wordt de basis gelegd voor de groei, ontwikkeling en gezondheid van een kind op latere leeftijd. In de zwangerschap worden alle organen aangelegd. Het is het fundament waarop een kind de rest van zijn of haar leven moet bouwen. Daarom is prenatale zorg zo ontzettend belangrijk. 

Negatieve impact

Er kunnen omstandigheden zijn die een negatieve impact hebben op het ongeboren kind, zoals stress, financiële zorgen, verslaving, relatieproblemen of onzekerheid. Dit kan een goede start in de weg staan. Vroegtijdige ondersteuning kan bijdragen aan een goede ontwikkeling van het ongeboren kind. Het Goede Start gesprek is een aanvulling op de zorg voor zwangeren die er altijd al was. De verloskundige en de gynaecoloog zijn gericht op de (medische) begeleiding in de zwangerschap. De jeugdverpleegkundige heeft de focus op het toekomstige ouderschap. 

Jeugdverpleegkundige kan passende hulp in gang zetten

Samenwerking tussen de verschillende partijen is cruciaal voor goede prenatale zorg. De verloskundige kan door haar intensieve begeleiding in de zwangerschap problemen namelijk vroeg signaleren. De jeugdverpleegkundige kan vervolgens ondersteuning bieden en, zo nodig, passende hulp in de buurt in gang zetten. 

Hulp nodig?

Aanstaande moeders en vaders die best wat hulp kunnen gebruiken, kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier op de website van JGZ: www.jgzzhw.nl. De verloskundige, gynaecoloog, huisarts of kraamzorg kan dat ook voor hen doen. Alle ouders willen het beste voor hun kind. En dat begint al in de zwangerschap. JGZ draagt graag bij aan een goede start voor elk kind